Vlasnik Tesle će dobiti odštetu jer se autopilot ponaša kao "pijani vozač početnik"

31.03.2022

16:22

0

Nemački sud doneo odluku da je vlasnik Tesle u pravu i da zbog toga mora da nu se isplati ogromna odšteta

Vlasnik Tesle će dobiti odštetu jer se autopilot ponaša kao "pijani vozač početnik"
Tesla automobili - Copyright Profimedia

Prema saznanjima nemačkog magazina "Spiegel", okružni sud u Darmstadtu primio je tužbu novopečenog vlasnika Tesle Modela 3 koji je opremio Ful Self Driving paketom po dodatnoj ceni od 6.300 eura. Kako je u potpunosti nezadovoljan autopilotom, sud je odlučio da mu se isplati odšteta od čak 69.000 eura. 

Vlasnik je u potpunosti razočaran načinom na koji radi sistem samostalnog upravljanja vozilom, pa tako kaže da automatsko preticanje ne radi, a automobil ne prepoznaje ni saobraćajne znakove ni signalna svetla semafora. Takođe, Teslino upravljanje na ulazima i izlazima sa autoputa opisuje kao ono "pijanog vozača početnika". 

Tesla Motors
 

Tesla trenutno nudi bazni autopilot paket sa Smart Summon sistemom automatskog izvlačenja vozila iz garaže, kao i funkcijama Autopark, Auto Lane Change i Navigate. Cena je 3.800 eura. Vlasnik je očito kupio potpuni paket, platio ga dvostruko više, a u Tesli kažu kako Autosteer automatsko upravljanje dolazi kasnije, ali da radi praćenje saobraćajnih znakova i svetala. 

Sud je presudio kako je Tesla prodao "softver čije se funkcije ne mogu koristiti, bar dok se ne naprave odgovarajuće modifikacije". Tu priči nije kraj jer su se Teslini advokati žalili na odluku suda. 

Ovo nije prvi slučaj da je Tesla pao na nemačkom sudu. Naime, 2020. godine sud u Minhenu je zaključio kako je Tesla obmanuo korisnike obećavajući od autopilota više nego što u praksi može da ponudi. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike