Pooštreni propisi za korišćenje telefona u vožnji: Kazna i do 3.000 evra

31.03.2022

08:11

1

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva donele su 25. marta odluku o nultoj toleranciji upotrebe mobilnog telefona prilikom vožnje

Pooštreni propisi za korišćenje telefona u vožnji: Kazna i do 3.000 evra
alexandre-boucher-CoUogz3Udak-unsplash - Copyright Unsplash

Do sada je zakon zabranjivao upotrebu telefona u situacijama kada su se koristili za "interaktivnu komunikaciju", kao što je telefonski razgovor. Međutim, ne i za takozvane aktivnosti van mreže.

Razlog je jednostavan – zakon je donet pre 17 godina, pre pojave modernih smartfon uređaja, pa su u obzir uzete tadašnje funkcije, koje su bile mnogo manje kompleksne nego današnje.

Novo ažuriranje propisa je pokušaj nadležnih da nadomeste ovu rupu u zakonu i obuhvate širi spektar funkcija modernih telefona i efektivno zabrane bilo kakvu njihovu upotrebu prilikom vožnje, piše plutonlogistics.com.

Unsplash
 

To znači da će od sada vozači prekršiti zakon ako koriste mobilni telefon dok voze, čak i ako je u pitanju snimanje fotografija ili video-zapisa, listanje plejliste ili igranje igrica.

U slučaju da bude uhvaćen u prekršaju, vozač bi mogao biti kažnjen novčano do 2.500 funti (oko 2.900 evra), kao i potpunom zabranom vožnje.

Vozačima je i dalje dozvoljeno da tokom vožnje vrše beskontaktna plaćanja, kada se vozilo nalazi u stanju mirovanja, kao i da beskontaktno koriste telefon radi navigacije, ako je u postolju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike