Koliko je pametno kupovati polovne električne modele

24.03.2022

09:17

0

Potpuno je jasno da nam je prelazak na električni vid transporta veoma blizu

Koliko je pametno kupovati polovne električne modele
Električni automobil 1 - Copyright Profimedia

Mišljenje o vožnji električnih automobila drastično varira od čoveka do čoveka - jedni vide ovakav potez kao ekološki ispravan, drugi su skeptični. Iako postoji dosta razloga za različite stavove, ljudi veoma retko zalaze duboko u realnost koja stiže ruku pod ruku sa posedovanjem električnog vozila.

Stoga, bitno je zapitati se koliko je ljudima zapravo isplativo kupovanje polovnih električnih modela, posebno sada kada polako postajemo svesni koliko je zamena njihovih baterija skupa.

Ne tako davno, svi smo bili u mogućnosti da sami zamenimo baterije na našim telefonima u svega nekoliko sekundi. Predivno je prisetiti se momenata punjenja telefona na samostalnim stonim punjačima ili njihovog jednostavnog menjanja kada se približe svom kraju. Bez kabolva, bez vezivanja za zid ili eksternu bateriju, prosta zamena i život se nastavljao dalje. Ovakva vrsta tehnologije obećana je i za električne automobile, ali kao i brojna druga jednostavna i jeftina rešenja, nikada se nije ostvarilo.

Pixabay/Ben Kerckx
 

Baterije električnih automobila duboko su integrisane, gotovo na isti način kao i kod gotovo svih mobilnih uređaja današnjice. Niko se danas ne seća poslednjeg puta kada je zamenio svoju bateriju na nekom od mobilnih uređaja. Ovo jednostavno nema finansijskog smisla zbog toga što su troškovi kreiranja baterija i radna snaga potrebna za njihovu instalaciju u stare telefone potpuno neopravdani u odnosu na cenu novog modela. Da li je ovo pravac u kom su se električni automobili uputili?

Svako kome se dopada ideja kupovine električnog automobila na tržištu polovnjaka, mora znati da su cene svih popravki ovakvih automobila, uključujući i baterijska pakovanja, veoma visoke. Pojedini brendovi sarađuju zajedno sa reciklažnim kompanijama kako bi pokušali da dođu do dugoročnog rešenja za stare baterije, ali mi se jednostavno ne nalazimo na stupnju u kome su velike flote električnih vozila starije od deset ili više godina, niti još uvek stižu do kraja životnog veka svojih baterija.

Toyota
 

Poznato je da za sada, baterije električnih vozila mogu koštati desetine hiljada evra i njihova zamena nije ni približno jednostavna kao zamena motora ili menjača na modelima unutrašnjeg sagorevanja. Stoga, ukoliko želite da kupite polovan električni automobil možda će biti najbolje da pričekate još malo, osim ukoliko ne želite da ga bacite u presu nakon nekoliko godina kada mu se baterije potpuno istroše. Zajedno sa njim baca se i sve uloženo, jer za novac koji je potreban radi zamene baterija u pojedinim slučajevima moguće je priuštiti potpuno nove, pa čak i luksuznije autombile sa motorima unutrašnjeg sagorevanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike