Ovo je šest najboljih automobila godine po izboru ženskog žirija (FOTO)

24.02.2022

08:52

0

Žiri u kojem sede isključivo žene proglasio je pobednike u šest kategorija

Ovo je šest najboljih automobila godine po izboru ženskog žirija (FOTO)
pexels-the-lazy-artist-gallery-1170345 - Copyright Pexels

Izbor za Ženski svetski auto godine održava se već 12 godina, a njegova najveća posebnost je da u žiriju koji odlučuje o pobednicima sede isključivo žene. Žiri čini 56 žena iz 40 zemalja s pet kontinenata, a njihov cilj je odabrati najbolje automobile u tekućoj godini.

Žiri pritom uzima niz karakteristika u obzir, pa tako uz one uobičajene, koji se tiču sigurnosti, voznih karakteristika i komfora, u obzir uzimaju i uticaj na okolinu i vrednost za novac.

Ove godine žiri je u uži izbor uvrstio 65 modela automobila, od kojih je izabrao šest pobednika po segmentima. Ukupni pobednik od šest najboljih po segmentima biće proglašen 8. marta, na Dan žena.

Krenimo redom.

Gradski (urbani) model
Profimedia
 

U kategoriji gradskih vozila pobedio je „Peguet 308“. U pitanju je čistokrvni kompakt koji se na Starom kontinentu prvenstveno doživljava kao veći i komforniji model nego što sugeriše kategorija.

Porodični SUV
Profimedia
 

Mogli bismo reći očekivano jer pobednik je novi „Kia Sportage“. Potpuno novi dizajn donosi osveženje u segment, ali i model brojnih kvaliteta. Konkurencija je žestoka, ali velike su šanse da „Sportage“ ponovi uspeh prethodnika. U tome će mu pomoći i uverljiva ponuda motora predvođena hibridima.

Veliki auto
Ford
 

Ovde smo očekivali neki potpuno drugi model, a pobedio je „Ford Mustang Mach-E. Neka vas ime ne zavara jer se radi o krosoveru, a slavno ime je tu kako bi potpomoglo prodaju. Nudi se isključivo električna izvedba, a u Americi se već pokazao kao vrlo uspešan model.

Veliki SUV
BMW
 

Pobednik je BMW iX, model koji se ističe originalnim izgledom, ogromnim dimenzijama i moćnim električnim pogonom.

Sportski ili performans auto
Audi
 

U domenu sportskog auta pobednik nije neka poznata sportska limuzina, već novitet iz Ingolštata. U pitanju je „Audi e-Tron GT“, električna raketa nastala na osnovama „Taycana“, koja pleni pažnju vatrenim izgledom, vrhunskim performansama i naprednim tehnologijama.

Terenci i kamioneti
Jeep
 

Segment o kojem se danas malo govori, pa je takva i ponuda. Terenaca je malo, a među njima je po mišljenju žirija najbolji „Jeep Wrangler 4xe“. Dovoljno je reći kako se sada nudi u formi plug-in hibrida. Kako kažu u „Jeepu“, struja je prihvaćena kako bi na terenu bili još uverljiviji, ali i kako bi mogli voziti prirodom u apsolutnoj tišini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike