Godinu dana star Mercedes G-klase 36 posto skuplji od novog - razlog će vas ostaviti bez teksta

06.02.2022

16:22

0

Cene polovnih automobila su na "rekordnom nivou"

Godinu dana star Mercedes G-klase 36 posto skuplji od novog - razlog će vas ostaviti bez teksta
Mercedes, G klasa 1 - Copyright Pixabay

Na tržištu polovnih automobila se dešavaju vrlo čudne stvari.

I to od Evrope, preko SAD i Japana.

Naime, neki modeli su skuplji u odnosu na svoje nove varijante.

Ovaj fenomen se ne viđa često, a ima vrlo jednostavno objašnjenje - automobilska industrija jednostavno ne može da isporuči onoliko novih automobila koliko kupci žele da kupe zbog nestašice automobilskih čipova na globalnom nivou.

To je dovelo do toga da cene na tržištu polovnih automobila postaju veće od cena novih vozila. Jedina mala razlika je što polovni automobil možete dobiti za samo nekoliko dana, dok isporuka novog automobila može da potraje i do 12 meseci, zavisno od marke, modela, specifikacije i tržišta, naravno.

Kako potvrđuje novo istraživanje tržišta koje je sproveo "iSeeCars", cene polovnih automobila su na "rekordnom nivou". Na bazi podataka navedene platforme, prosečni godinu dana star polovnjak košta 1,3 posto više od svog novog ekvivalenta. Dobijeni rezultati se baziraju na traženim cenama za više od 1,5 miliona novih i polovnih automobila prodatih u SAD-u od 1. januara 2022. do 31. januara 2022. godine.

Pixabay
 

Ispostavilo se da je Mercedes-Benz G-klasa "apsolutni hit na tržištu polovnih automobila". U proseku, godinu dana staru G-klasu možete kupiti za 35,6 posto veću cenu od potpuno nove G-klase. Chevrolet Corvette je na drugom mestu s 20,2 posto skupljim polovnim primerkom u poređenju s potpuno novom. Treći je Tesla Model 3 (17,8 posto), a slede ga Ford Bronco Sport (16,4 posto) te Chevrolet Trailblazer (15,6 posto). U nastavku možete pronaći listu 10 polovnih automobila koji su skuplji od svog novog ekvivalenta prema podacima "iSeeCarsa".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike