Bašta na krovu bolnice: Plodovima snabdevaju bolničku kuhinju i siromašne

20.11.2021

13:30

0

Pored baštovana i njegovog pomoćnika, 200 volontera pomaže u održavanju vrta

Bašta na krovu bolnice: Plodovima snabdevaju bolničku kuhinju i siromašne
Boston Medical Centre (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Na krovnoj terasi Medicinskog centra u Bostonu, na površini od 247 kvadratnih metara, 2017. godine nikla je bašta koja svežim povrćem snabdeva bolničku kuhinju ali i siromašne. U njihovom vrtu raste šargarepa, krastavac, paradajz, paprike, boranija…

U bašti se uzgaja preko 25 vrsta povrća a tu su i dve košnice. Da bi sve funkcionisalo kako treba, o tome se brine jedan baštovan sa punim radnim vremenom i pomoćnik koji radi pola radnog vremena. Njima pomažu i pčelari i 200 volontera iz bolnice.

Printscreen/YouTube
 

Tokom prve sezone, bašta je donela oko 2.400 kilograma proizvoda. Tada je najveći deo povrća iskorišćen u bolničkoj kuhinji, a obroci su bili namenjeni osoblju, pacijentima i siromašnim članovima zajednice. Na ovaj način su uštedeli 10.000 dolara koje bi svakako platili dobavljačima. Pored toga nije zanemarljivo ni to što su zbog krovne bašte smanjeni troškovi grejanja i hlađenja bolnice.

Troškovi ove krovne bašte godišnje iznose oko 50.000 dolara što se finansira preko donacija i besplatnih sredstava. Prvobitni troškovi su pokriveni tako što je održana aukcija u cilju prikupljanja sredstava.

U Bostonu imaju još ideja kako da pomognu ugroženima. Sada imaju besplatne tečajeve i drže predavanja o tome kako skuvati zdrave obroke od povrća sa terase.

Printscreen/YouTube
 

Medicinski centar u Bostonu uglavnom je na usluzi pacijentima sa niskim primanjima i starijim osobama. Ideja se dopala i drugih bolnicama u SAD pa su i one krenule njihovim stopama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike