Muzej bikinija otkriva sve: Od 1870. godine do danas

17.11.2021

10:30

0

Nekada su se kupaći kostimi sastojali od haljine, pantalona, kape, čarapa i cipela

Muzej bikinija otkriva sve: Od 1870. godine do danas
woman-g3a6433abe_1280 - Copyright Pixabay

Bikini Art Muzej je otvoren prošle godine, 5. jula na Međunarodni dan bikinija sa željom da svetu prezentuje istorijsko znanje o kulturi kupaćih kostima.

Bikini nije uvek bio široko prihvaćen. Katolička crkva ga nije odobravala i bio je zabranjen na takmičenjima lepote pedesetih godina prošlog veka.

Pixabay
 

Godine 1956. mlada francuska glumica Brižit Bardo izazvala je spektakl kada je izašla na plažu u bikiniju. Bilo je to na Kanskom filmskom festivalu za premijeru dugometražnog filma u kojem je glumila pod nazivom Manina, devojka u bikiniju, jer je imala samo 17 godina. 

Muzej se nalazi u Nemačkoj, u Bad Rapenau, nedaleko od Hajdelberga, na evropskom transportnom čvorištu autoputa A6 (Pariz-Hajdelberg-Prag). Jedan od suosnivača je Aleksander Rušajski, koautor knjige o bikini kulturi „Bikini, la legendę”, koji prati istoriju bikinija od 1946. godine kada je bilo veoma smelo nositi takav komad odeće.

Pixabay
 

U svojoj kolekciji muzej ima 400 bikinija, od kupaćih kostima iz 17 veka, do najnovijih dizajnerskih, kao i pin-up odeću koju su nosile holivudske dame, Ester Vilijams, Merlin Monro, Skarlet Johanson.

 

 

Kako ističu iz muzeja, njihova postavka je šetnja kroi istoriju kupaćih kostima, koja počinje odećom za plivanje koja je uključivala haljinu ili pantalone, zajedno sa kapom za kupanje, čarapama, pa čak i cipelama.

Među najzanimljivijim eksponatima su crni, plavi i zlatni bikini koji se naduvavanjem pretvaraju u prsluk za spasavanje.

Kustosi ovog muzeja su nedavno kupili bikini boje korala koji je nosila pokojna pevačica Ejmi Vajnhaus i koji će biti izložen u prvoj polovini 2022. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike