Island, zemlja u kojoj su roditeljska prava neprikosnovena

16.04.2021

14:00 >> 14:51

0

90% očeva na Islandu koristi roditeljsko odsustvo kako bi brinuli o bebama

Island, zemlja u kojoj su roditeljska prava neprikosnovena
Copyright Pixabay

Island je zemlja koja ne samo da poštuje mama kao žene koje brinu o porodici već je i najbolje mesto za zaposlene roditelje. Od 1. januara ove godine odsustvo zbog nege novorođenčeta je produženo na 12 meseci i važi za oba roditelja a 90% tata koristi to pravo.

U tih 12 meseci, svaki roditelje ima pravo da iskoristi po pet meseci a dva meseca se odnose na zajedničku brigu o detetu. Svojih pet meseci tata ne može da prenese na mamu i obrnuto. Zakon predviđa i da roditelji, u dogovoru sa poslodavcem, mogu produžiti roditeljsko odsustvo, uz određeno smanjenje plate a to se može primenjivati do detetove osme godine. Tokom roditeljskog odsustva ugovor o radu i sva stečena prava se ne mogu menjati.

Pixabay

Briga o bebama se vidi na svakom koraku. One su svuda dobrodošle: na poslu ili na fakultetu, pa i na parlamentarnom zasedanju. Islanđani se drže pravila da bebe moraju da ostanu blizu majke tokom prve godine života.

Pixabay

Na Islandu se porođaj obično odvija u bolnici sa babicama i dežurnim lekarom i to se ne naplaćuje dodatno jer spada u deo zdravstvenog sistema. Međutim, sve više žena želi da se porodi kod kuće i ako se na to odluče u tome će im pomoći dve babice. Porođaj se odobrava samo ako ne postoji veći rizik za mamu i bebu. Carski rezovi su na Islandu retki, u poređenju sa drugim zemljama, i primenjuju se samo ako postoje određene komplikacije.

Pixabay

Babice su posebno cenjene u ovoj zemlji jer su tu za sva pitanja i sve vrste pomoći i one u prvih pet dana svakodnevno posećuju porodilju. Nakon toga će iz lokalnog zdravstvenog centra dolaziti medicinska sestra.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike