Tajne seoske rezidencije kralja Čarlsa III: U cvetnom raju ima svoju privatnu kolibu i kućicu na drvetu

30.09.2022

09:22

0

Autor: 24sedam

Sada kada se očekuje da će kralj većinu vremena provoditi u Bakingemskoj palati, mnogi se pitaju šta će biti sa njegovom omiljenom rezidencijom

Tajne seoske rezidencije kralja Čarlsa III: U cvetnom raju ima svoju privatnu kolibu i kućicu na drvetu
profimedia-0696094141 - Copyright Profimedia

Hajgrouv kuća, u blizini Tetberija u Glosterširu, služila je kao seoska rezidencija kralja Čarlsa III i Kamile, pre nego što je postao monarh Ujedinjenog Kraljevstva.

Baš kao i svi ostali članovi kraljevske porodice, i kralj Čarls III posebno ceni privatnost, a jedno mesto koje mu je više od svih priraslo srcu upravo je rajski vrt njegove seoske rezidencije. Iako to možda ne bismo očekivali, kralj se u ovom deliću raja neretko može videti kako sadi cveće i uživa u lepotama bašti u koje je uložio toliko mnogo ljubavi.

“Vrt u Hajgrouvu zaista izvire iz mog srca i, koliko god to nekima izgledalo čudno, njegovo stvaranje bilo je poput oblika obožavanja”, rekao je kralj još davne 1993. godine. Otkako je 1980. godine kupio prilično oronulo imanje koje okružuje njegovu kuću iz 18. veka, kralj Čarls je pretvorio 900 jutara uvelog travnjaka u pravi raj koji godišnje poseti više od 40.000 turista.

Uprkos ljubavi kralja Čarlsa prema tradiciji, nisu svi vrtovi formalni i savršeno negovani. "Kako ja to vidim, to je više kao slikanje akvarelom", rekao je kralj Čarls. Za kralja to znači dopustiti i malo nesavršenosti u cvetnom raju. Kruna imanja je livada divljeg cveća koja je dom i mnoštvu ptica i na kojoj raste 120 različitih biljnih vrsta.

"Otkako sam prvi put stigao u Highgrove pre 40 godina, borio sam se za očuvanje i zaštitu važne raznolikosti flore i faune koja održava naš opstanak na ovoj planeti”, poručio je kralj koji na ovom mestu ima i svoju privatnu kolibu.

Kraljevo tajno skrovište očekivano, nije deo javnog obilaska i drži se pod ključem. U pitanju je posebna koliba izgrađena 1999. koja ima bajkoviti šiljasti krov, veličanstvene stubove i okrugli dimnjak koji otkriva da unutrašnjost sktiva kamin.

Kada je 2000. kralj Čarls dobio uzorke i boje jednog od malih turskih tepiha u svojoj sobi u Highgroveu, nije mogao ne osetiti kako bi bilo zabavno upotrebiti te uzorke i boje za stvaranje teme za vrt.

Prvotno dizajniran za izložbu cveća ćilimski vrt kralja zatim izgrađen je u Highgroveu. Nakon ulaska u zatvoreni prostor, posetioci nailaze na vrata koja je kralj doneo iz Indije. U centru je predivna fontana od mozaika, okružena stepenicama s marokanskim pločicama. Iza fontane se nalazi dvorište upotpunjeno ćupovima od terakote ispunjenim ružičastim i crvenim ružama koje lebde iznad staza popločenih pločicama od terakote boje breskve. Povrh svega, kralj je vrt obogatio biljkama sa svojih putovanja tokom poslednje dve decenije koje izrode 50.000 novih cvetova godišnje, prenosi miss7.24sata.hr.

Kraljeva posvećenost zaštiti prirode nije tajna, a impresivno je koliko je pažnje usmerio na održivost u svojim vrtovima. Vrtovi energiju dobijaju iz solarnih ploča, imaju solarna svetla, sastav za kompostiranje kroz koji prolazi sav kuhinjski otpad, a sastav kanalizacije filtrira otpadne vode. Tu su i toplotna pumpa i impresivno podno grejanje koje prikuplja vodu iz dubine zemlje kako bi cirkulisala kroz cevi za toplu vodu potrebnu u staklenicima.

Kralj je 1985. izgradio i farmu koja je u potpunosti organska, a toliko je lud za organskim povrćem i mesom s ove farme da ne želi da jede hranu nikakvog drugog porekla. Kralj čak zahteva da njegova kutija za doručak koja uključuje čak šest vrsta meda s ove farme putuje s njim gde god da ide.

 

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike