Jasminka Petrović - pisac za decu i sve one koji se još uvek tako osećaju

28.10.2020

18:30 >> 11:13

0

Sa svojim čitaocima se sada druži online

Jasminka Petrović - pisac za decu i sve one koji se još uvek tako osećaju
Copyright Promo/Kreativni centar

Jasminka Petrović je zvanično pisac za decu ali pouzdano znam dosta odraslih koji obožavaju njene knjige. I to je verovatno zato što se Jasminka bavi temama koje tište i odrasle a sve je to obojeno smehom i upakovano u humor.

Do sada su njene knjige prevedene na više od trideset jezika, napravljeno je nekoliko predstava, snimljen je film „Zlogonje“ a ovo leto je Jasminka provela na Hvaru sa dobrim razlogom:

Nedavno je pala poslednja klapa na snimanju filma „Leto kada sam naučila da letim“. Ekipa je radila u nimalo lakim „korona uslovima“, ali u vrlo prijatnoj i veseloj atmosferi. Za mene je velika čast i radost što je SENSE production odabrao upravo ovaj moj roman za rad. U toku je montaža, a premijera se očekuje iduće godine.

U režiji Raše Andrića glavne uloge tumače Klara Hrvanović, Olga Odanović I Žarko Laušević.

Jasminka Petrović je poznata i po tome što svoju publiku viđa u školama i bibliotekama i tamo se sa njima najlepše druži. Ove godine toga nije bilo:

-U životu nikad nije samo teško ili samo dobro, pa je tako i u „periodu korone“. Teško mi pada što se o virusu još uvek malo zna i što postoje velike kontradiktornosti i manipulacije na raznim nivoima. Najviše  mi nedostaje druženje sa mojim čitaocima u bibliotekama.

Ali ostala je televizija i Internet, pa se i Jasminka tome prilagodila:

-Radila sam online radionice sa decom u toku prošle školske godine. Bilo je vrlo zabavno. Neki zadremaju u fotelji, nekome mama uleti u sobu sa usisivačem, a ima i onih koji se priljube uz ekran da im nešto slučajno ne bi promaklo. Korona nas je naterala da promenimo način rada. Naravno da svi više volimo živ kontakt, ali ovo su sad novi izazovi. Treba dobro osmisliti kako decu motivisati na čitanje preko ekrana.

Jasminka nikad ne miruje i već priprema nešto novo:

-Ovih dana su u toku pripreme za online radionice „Baštovanov san“ osmišljene po istoimenoj knjizi. Organizator je biblioteka „Dimitrije Tucović“, a učesnici su osnovci iz Lazarevca. Čitaćemo, pričaćemo, stvaraćemo, a biće tu i istraživačkih zadataka. Sve u svemu, jedva čekam!

Tu je i predlog i za decu i za roditelje:

-Svi smo željni druženja sa dragim osobama, a naročito najmlađi. Moj predlog je da roditelji i deca svakodnevno provedu desetak minuta uz knjigu, a bez mobilnih telefona. Preporučujem naizmenično naglas čitanje, jer se tako povećava i koncentracija i bliskost. Najveća dobit od zajedničkog čitanja jeste otvaranje novih tema za razgovor. Za razvijanje čitalačkih navika deci je neophodna podrška odraslih.

Pored Srbije i zemalja u regionu, Jasminka Petrović je držala i radionice u inostranstvu, deci naših iseljenika:

-Imala sam prilike da gostujem u nekoliko evropskih gradova i družim se sa decom našeg porekla. Na tim susretima primetila sam da deca imaju vrlo različit nivo znanja srpskog jezika – neko govori tečno, a neko prepoznaje tek po koju reč. Samim tim, nisu svi u mogućnosti da čitaju knjige domaćih pisaca. Često se dešavalo da su u istoj grupi i predškolci i osnovci i srednjoškolci. Moj zadatak je bio da ih uharmonizujem i pružim mogućnost da se svako od njih iskaže. To iskustvo iskoristila sam za pisanje tri interaktivne knjige („Moja rodbina“, „Telefon“ i „Dani u nedelji“), koje su namenjene upravo deci našeg porekla u inostranstvu. Želja mi je bila da ih podržim u učenju maternjeg jezika.

Jasminka Petrović Promo/Vladimir Petrović

Ovog leta, pored toga što je pratila snimanje filma po svojoj knjizi, Jasminka se družila sa svojim unucima koji već počinju da ulaze u svet knjiga i sami grade svoj ukus:

-Ako se deci dopada knjiga oni će je pročitati, ako im je dosadna ostaviće je. Kod njih je to vrlo jednostavno. Njih ne zanima ni ko je pisac, ni odakle je, ni koliko je nagrada dobio. Isti slučaj je i sa mojim unucima. Ovog leta smo redovno išli u biblioteku. Najčešće smo pozajmljivali knjige o dinosaurusima i svemiru, mada nam je hit bio strip o Kalvinu i Hobsu. Ludo smo se zabavljali čitajući njihove doživljaje.

I mi imamo jedan savet za roditelje: ako je deci dosadno posetiti Youtube kanal Jasminke Petrović gde će pronaći 24 videa pod nazivom „Čitanjac, igranjac“. Biće zabavno i vama i njima a moraćete da se potrudite i uradite domaći zadatak.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike