Uzorak kose otkrio potomke: DNK analizom pronađen praunuk indijanskog poglavice

28.10.2021

11:16

0

Ovo je prvi put da je DNK davno umrle osobe korišćena za utvrđivanje porodične veze sa živom osobom

Uzorak kose otkrio potomke: DNK analizom pronađen praunuk indijanskog poglavice
Erni Lapoint (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Zahvaljujući uzorku kose legendarnog indijanskog poglavice, Bika koji sedi, i koji se čuva u Vašingtonu, DNK analizom je potvrđeno da je Erni LaPoint iz Južne Dakote njegov praunuk.

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK.
 
-Osećam da je ovo istraživanje DNK još jedan način da identifikujem linijsku vezu sa mojim pradedom. Ljudi dovode u pitanje vezu sa našim pretkom otkad znam za sebe. Oni nam konstantno stvaraju neprijatnosti i verovatno će sumnjati i u ove nalaze, rekao je LaPoint, koji ima tri sestre. 

Printscreen/YouTube
 

 
Ovo je prvi put da je DNK davno umrle osobe korišćena za utvrđivanje porodične veze sa živom osobom i nudi mogućnost da se to uradi i sa drugima, čija se DNK može izdvojiti iz ostataka kao što su kosa, zubi ili kosti, navodi Rojters. 

Novu metodu razvili su naučnici predvođeni Eskeom Vilerslevom, direktorom Geogenetičkog centra Lundbek fondacije na Univerzitetu u Kembridžu. 

 
Istraživačima je bilo potrebno 14 godina da otkriju način izdvajanja upotrebljive DNK iz kose, koja se raspadala nakon skladištenja na sobnoj temperaturi pre nego što ju je Muzej Smitsonijan predao LaPointu i njegovim sestrama 2007. godine.

 
Bik Koji Sedi pomogao je da se plemena Sijuksa sa Velikih ravnica okupe i odupru belim doseljenicima koji su zauzeli plemensku zemlju i američkoj vojsci koja je pokušavala da protera Indijance sa svoje teritorije. 
 
Predvodio je indijanske ratnike koji su porazili savezne trupe predvođene generalom Džordžom Kasterom, u bici kod Litl Big Horna 1876. godine u današnjoj američkoj državi Montani. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike