Svinjske patrole na aerodromu: Igraju važnu ulogu u bezbednosti vazdušnog saobraćaja (VIDEO)

21.10.2021

15:30

0

Njihov zadatak će biti da oteraju guske i ostale ptice koje mogu da ugroze letove

Svinjske patrole na aerodromu: Igraju važnu ulogu u bezbednosti vazdušnog saobraćaja (VIDEO)
Šipol aerodrom (1) - Copyright Printscreen/YouTube

Aerodrom Šipol u Amsterdamu od pre nekoliko dana ima nove honorarno zaposlene službenike. Oni su angažovali jednog uzgajivača i njegove svinje koje igraju vrlo važnu ulogu u sigurnosti vazdušnog saobraćaja jer će sa okolnih polja piste terati guske i ostale ptice. 

Eksperiment će trajati šest nedelja a dvadesetak svinja će se slobodno kretati poljima koja se nalaze između dve piste na aerodromu. "Svinjske patrole" će imati zadatak oteraju ptice i smanje opasnost po avione koji poleću i sleću sa aerodroma Šipol. 

Pixabay
 

Amsterdamski aerodrom se proteže na 26,7 kvadratnih kilometara i izgrađen je na močvarnom području koje je utočište brojnih guski i ostalih ptica. "Šipol" je već zaposlio 20 osoba, tzv. "kontrolora ptica" koji imaju zadatak da vode računa da prostor ispred aviona bude čist. 

Ali u ovo doba godine veliki broj ptica se skuplja nedaleko od aerodroma gde se hrane ostacima od useva i šećerne repe koji ostaju na poljima nakon žetve. Zato će sada poljima patrolirati svinje koje će pre ptica da pojedu ostatke, tako da guskama neće ništa ostati. 

Uprava aerodroma Šipol se nada da će svinje biti efikasne i da će oterati neželjene ptice daleko od piste.

Ovo nije prvi aerodrom koji je angažovao svinje. Pre dve godine aerodrom u San Francisku angažovao je svinju Đulijet u okviru "Vag brigade" koja je imala zadatak da opusti i razveseli putnike. 

Đulijet je na glavi nosila pilotsku kapu a papci su joj bili obojeni u crvenu boju. Ona je veselo pozdravljala putnike i pozirala prilikom fotografisanja. 

Njena vlasnica Tatjana Danilova je rekla da Đulijana živi sa njom u stanu, spava sa njom u krevetu, jede organsko povrće, svakog dana ide u šetnju i obožava da se druži sa ljudima. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike