Ko nađe njegovo! Jedini rudnik dijamanata na svetu u kome svako može da traži drago kamenje

17.10.2021

09:30

0

Jedinstveno iskustvo koje dovodi ljude iz celog sveta u Arkanzas

Ko nađe njegovo! Jedini rudnik dijamanata na svetu u kome svako može da traži drago kamenje
profimedia-0012054728 - Copyright Profimedia

Krater dijamanata u Arkanzasu je javni rudnik dijamanata i kao takav, redak u svetu. Poznat po geslu „ko nađe, njegovo“, u njega svako može ući ako plati ulaznicu koja košta 10 dolara.

Prvi dijamant na ovom mestu je pronađen 1906. godine, a pronašao ga je lokalni farmer koji je posedovao deo današnjeg parka. Pokušaji da se park pretvori u komercijalni rudnik trajali su dugo i završavali neuspešno, sve dok ga 1972. godine nije kupila savezna država Arkanzas i pretvorila u javni rudnik, prenosi punkufer.hr.

Čak i zastava Arkanzasa ima na sebi oblik dijamanta, a dijamant se nalazi i na kovanici savezne države. Tokom predsedničke inauguracije 1994. godine, Hilari  Klinton na ruci je nosila žuti dijamant pronađen upravo ovde.

Profimedia
 

U parku postoje redovni rudari od kojih su se neki čak i preselili kako bi bili bliže parku. Neki već imaju i zavidnu kolekciju dijamanata, a upitani šta će sa njima, odgovaraju da ih čuvaju za penziju.

Ali, koliko dijamanata se uopšte pronađe ovde? U proseku, neko ga pronađe svaki dan. Otkako je ovaj rudnik otkriven, pronađeno je preko 30 000 dijamanata. Od toga čak 10 njih spada u najveće dijamante ikad pronađene u SAD-u, a njih hiljadu imalo je više od jednog karata.

Posetioci parka pretražuju polje od 37 hektara u potrazi za raznim stenama, mineralima i dragim kamenjem, a sve što nađete možete da zadržite. Za pretraživanje možete poneti svoju rudarsku opremu ili iznajmiti alate iz parka.

 

Profimedia
 

 

U sklopu parka nalazi se i centar u koji možete odneti kamen koji pronađete. Tu će vam ga izvagati i identifikovati. Premda vode statistiku pronalazaka i redovno objavljuju podatke o pronađenim dijamantima, ukoliko pronađete dijamant s više od jednog karata, upozoriće vas da to ne obavljujete na društvenim mrežama. Kako kažu, „Ako pronađete dijamant, ljudi će pronaći vas.“

Broj ulaznica na dnevnom nivou je ograničen na oko hiljadu posetilaca, a u idiličnoj prirodi vlada prilično pitoma atmosfera.

Ovde možete uživati i u jahanju konja, vožnji čamca, planinarenju, igranju golfa, planinskom biciklizmu, plivanju i ronjenju…

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike