U jednoj zemlji će beba rođena u novogodišnjoj noći već imati dve godine

10.10.2021

18:40

0

Korejsko doba

U jednoj zemlji će beba rođena u novogodišnjoj noći već imati dve godine
profimedia-0190102910 - Copyright Profimedia

Lepota ovog sveta ogleda se u različitosti naroda i njihovim specifičnostima. I dok mnoge stvari jesu zajedničke za čitavo čovečanstvo poput računanja godina starosti, postoje države gde opšte prihvaćena pravila ne važe.

Jedan od fascinantnih aspekata korejske kulture je koncept starosti. Korejsko doba ima veliki uticaj na stanovništvo, ali i na tradiciju uopšte.

Metoda računanja godina starosti koja se razlikuje od ostatka sveta koristila se u obe Koreje – Severnoj i Južnoj, ali se Južna Koreja priklonila ostatku sveta 80-tih godina.

U Severnoj Koreji kad se rodi beba, ona već ima godinu dana. Sa dolaskom nove godine, 1. januara, svaki Korejac postaje godinu dana stariji, za razliku od ostatka sveta kad se to naravno događa na vaš rođendan.

Profimedia
 

Uz to, u vaše godine ubraja se i vreme koje ste proveli u majčinom stomaku, to jest pre nego što ste se rodili. Iako u materici provodimo otprilike 9 meseci, Korejci su to zaokružili na godinu dana, zbog čega se svi već rađaju s jednom godinom starosti. Što znači da će beba koja se rodi 31. decembra, već sutradan imati dve godine.

Dakle, vaša starost u Koreji izračunava se na temelju kalendarskih godina, a ne prema stvarnom broju godina od vašeg rođenja. Čim počne nova godina, Korejci svojoj dobi dodaju 1 godinu, bez obzira na to jesu li im rođendani već prošli ili ne. Starićete na temelju toga koliko ste Novih godina do sada doživeli.

Uprkos ovom sistemu, u Koreji i dalje slave rođendane na stvarni dan rođenja – jedino što niko na taj dan ne postaje godinu stariji.

Profimedia
 

Značaj starosti u Koreji

Starost obično nema uticaja na kulturu zemalja. U zemljama kao što su SAD ili Velika Britanija, godine su važne samo kada se poštuju određena pravila, poput dozvole za piće, vozačke dozvole. Ali, godine su u Koreji zaista važne. Upravo će one odrediti kako se ljudi oko vas odnose prema vama, a različite su i reči koje se koriste za obraćanje ljudima različitih starosnih doba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike