Pisci i njihovi književni junaci su nekada diktirali modu: Mark Tven je govorio da odelo čini čoveka

28.09.2021

13:00

0

Opisi haljina i odela književnih junaka poprilično su uticali na modu u prethodnih nekoliko vekova

Pisci i njihovi književni junaci su nekada diktirali modu: Mark Tven je govorio da odelo čini čoveka
Copyright Pixabay

Književnost, dok nije bilo radija i televizije, poprilično je uticala na svakodnevni život, a posebno na modu. Sve dame su želele da liče na junakinje popularnih romana i obožavale su haljine Zoline Nane i Tolstojeve Ane Karenjine.

Mnogima je dobro ostala u sećanju scena iz romana, a kasnije i filma, "Prohujalo sa vihorom", kada u vrtlogu rata Skarlet O'Hara razmišlja o tome kako da iskoristi skromne resurse i od zavese napravi novu, smaragdnozelenu haljinu. Sve simpatije su bile na strani junakinje romana Margaret Mičel koja je upotrebila svoju kreativnost kako bi recikliranjem napravila haljinu u kojoj će izgledati zanosno.

Profimedia
 

Ali modu su pratili i muškarci, po ugledu na junake književnih dela. Roman "Patnje mladog Vertera" toliko je bio popularan da su muškarci krojačima nosili knjigu u kojoj je detaljno opisano odelo zaljubljenog Geteovog junaka. Žene su pak bile zaljubljene u Lotinu haljinu sa crvenim trakama.

Pixabay
 

Oskar Vajld je voleo modu i bio je pravi dendi. Čak je napisao i esej o tome šta je moda bila i kako se razvijala. Veliki pobornik mode bio je i Mark Tven, koji je govorio da odeća čini čoveka i da goli ljudi nemaju nikakav uticaj na društvo.

Pixabay
 

- Odeća i titula su najmoćnije stvari, najstrašniji uticaj na zemlji. Oni pokreću ljudsku rasu na voljno i spontano poštovanje sudije, generala, admirala, biskupa, ambasadora, neozbiljnog grofa, vojvode, idiota, sultana, kralja, cara. Nijedna velika titula nije efikasna bez odeće koja bi je podržala - napisao je Mark Tven 1905. godine.

Sličnog mišljenja je bila i Virdžinija Vulf:

- Odeća, pored toga što ima ulogu da nas ugreje, menja naš pogled na svet i pogled sveta na nas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike