Neobično nasleđe Pabla Eskobara: "Kokainski nilski konji" ostaju problem

16.09.2021

16:00 >> 17:37

0

Autor: A. G.

U želji da stvori Nojevu barku, počeo da sakuplja egzotične životinje iz celog sveta

Neobično nasleđe Pabla Eskobara: "Kokainski nilski konji" ostaju problem
Copyright Profimedia

“Kolumbija se suočava sa problemom rastuće populacije nilskih konja, a za sve je kriv Pablo Eskobar”, natpisi su koji se mogu pročitati u lokalnim, ali i stranim medijima.

U Kolumbiji pre tridesetak godina nije bilo nilskih konja, ali onda se „dogodio“ Pablo Eskobar – kolumbijski gangster i narko-diler.

Proćitajte još:

Spada u najbogatije kriminalce u istoriji, a novac koji je stekao doveo ga je i do naslovnice magazina “Forbs”. Fascinantne količine novca koje je „obrnuo“ dovele su do bizarnih radnji: tako mu je, na primer, trebalo čak dve hiljade dolara mesečno samo za gumice kojima je držao urednima špilove novčanica. A jedan od njegovih ekstravagantnih hobija bile su i egzotične životinje.

Profimedia

Imao je ideju da bi mogao stvoriti Nojevu barku i tako je počeo sakupljati životinje iz celog sveta i stvarati svoj lični zoološki vrt.

Na luksuzno imanje „Hacienda Napoles“ nelegalnim putem dovodio je brojne egzotične i retke životinje: antilope, slonove, žirafe, ponije, egzotične ptice… i, naravno, nilske konje.

Profimedia

Nakon što je Eskobar ubijen 1993. godine, većina njegovih životinja preseljena je u druge zoološke vrtove širom zemlje, ali ne i nilski konji, jer su veliki. Teško ih je bilo pomerati, te su nastavili da se razmnožavaju.

Četiri nilska konja su pobegla i preselila se u obližnje reke. Niko nije previše mario za to, jer se pretpostavljalo da će izumreti. Nisu znali da je reč o invazivnoj vrsti, a ni to da se Pablo pobrinuo da budu muško-ženski parovi, piše punkufer.dnevnik.hr.

Danas ih je više od stotinu, a pretpostavlja se da bi za deset godina njihov broj mogao narasti i do 1.400.

Profimedia

Zbog njihovog krimi-porekla dobili su nadimak „kokainski nilski konji“, i baš poput Eskobara, narušavaju prirodni balans svojom pojavom. Njihov izmet uzrokuje hemijske promene u vodi i ugrožava riblji svet.

Pablovi nilski konji postali su i turistička atrakcija, zbog čega lokalno stanovništvo nije zainteresovano za predlog naučnika da se njihov broj postepeno smanji. Meštani ih doživljavaju kao nezvaničnu maskotu.

Pročitajte još:

Rešenje nacionalnog problema još nije na vidiku, vlasti ih žele eliminisati ili bar smanjiti njihov broj, dok ih veliki deo lokalnog stanovništva obožava i štiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike