Meso od sokola i aligatora, supa od kornjače, kolač od kukuruza - U kojoj hrani su uživali slavni lideri, mislioci, umetnici?

23.04.2021

12:30 >> 04:56

0

Neki od njihovih omiljenih obroka zvuče neodoljivo, ali je bilo i onih koje teško da bismo mogli zamisliti u svom tanjiru

Meso od sokola i aligatora, supa od kornjače, kolač od kukuruza - U kojoj hrani su uživali slavni lideri, mislioci, umetnici?
Copyright Profimedia

Ako ste zaljubljenik u istoriju, verovatno ste razmišljali o tome kako bi bilo družiti se sa svojim omiljenim istorijskim ličnostima.

Postoje brojni zapisi o tome u kojoj hrani su svetski lideri, mislioci, muzičari i naučnici posebno uživali. Neki od njihovih omiljenih obroka zvuče neodoljivo, ali je bilo i onih koje teško da bismo mogli zamisliti u svom tanjiru.

Čarls Darvin

Vikipedija

Teoretičar evolucije se tokom svojih studentskih dana okupljao sa prijateljima kako bi uživao u jelima od najčudnijeg mogućeg mesa. Hvalio se kako su jeli sokola i aligatora, ali najdraže od svega bilo mu je meso armadila. Opisao ga je samo rečima „ima ukus poput patke“.

Džordž Vašington

Vikipedija

Kečap od pečuraka, često korišćen kao dodatak jelu bio je jedan od omiljenih prvom predsedniku Amerike. Sos je počeo da konzumira tokom služenja vojske, a kao prilog je bio posebno popularan među vojnim trupama iz 18. veka. Zanimljivo je da u sebi nije sadržao paradajz.

Čarli Čaplin

Profimedia

Čuvena filmska skitnica je, izvori kažu, imala tri gurmanska favorita – škembiće, jagnjeći paprikaš i kari. Na dinstanu hranu navikao je u detinjstvu. Čaplinova supruga je utorkom kuvala njegova omiljena jela.

Vinston Čerčil

Wikimedia/British Government

Britanski političar, istoričar i pisac je uživao u cigarama i dobroj hrani, a supa od kornjača bila mu je omiljena. Toliko je uživao u njoj da je nosio na sva svoja putovanja.

Alfred Hičkok

Profimedia

Majstor napetosti je često jeo pite, posebno je voleo one sa šunkom uz dodatak muškatnog oraščića i kajenskog bibera. Gnušao se od jaja i često tvrdio:

– Bojim se jaja, bune me. Ta bela okrugla stvar bez ikakvih rupa, a unutra ona grozna žuta stvar.

Abraham Linkoln

Profimedia

Šesnaesti predsednik Amerike čitav život je jeo jednostavnu hranu. Jabuke su mu bile jedna od omiljenih namirnica, a za doručak je uživao u kafi i slanini. Voleo je kolače od kukuruza. Navodno ih je toliko brzo jeo da kuvarice nisu mogle tako brzo da naprave nove.

Albert Ajnštajn

Pixabay

Kada je reč o hrani za mozak, Albert Ajnštajn je navodno uživao u velikim porcijama špageta. Jednom je čak rekao da su mu omiljene stvari u Italiji bili upravo špageti. Držao se podalje od mesa, naročito kasnije u životu, i uvek pre birao veliku porciju makarona.

Ludvig van Betoven

Vikipedija

Veliki kompozitor je smatrao da su dve namirnice osnovna hrana, mada mu je supa bila najdraža. Toliko značaja je pridavao dobroj supi da je znao da kaže:

– Ko govori neistinu, nema čisto srce i ne može da napravi dobru supu.

Nekada je uživao u supi od hleba sa dodavanjem 10 do 12 velikih jaja u nju. Pored supe, voleo je i rezance sa sirom i puterom.

Onore de Balzak

Vikipedija

Francuski romanopisac bio je poznat kao ozbiljan gurman. Mogao je da pojede sto ostriga, desetak kotleta, dve cele jarebice, patku i morsku ribu i sve to u jednom obroku. Pisao je od ponoći do podneva narednog dana, konzumirajući samo crnu kafu, jaja, voće i poneki slatkiš, po mogućnosti od marcipana.

Elvis Prisli

Profimedia

Čuveni kralj rokenrola hranio se isključivo nezdravo. U skladu sa nezvaničnom titulom i doručak mu je bio kraljevski. Pevač je voleo da doručkuje prepečen tost, pileću kobasicu, prženu slaninu i ne manje od četiri jajeta. Ponekad je sve to činilo sendvič u kojem se prepliću slanina, kobasica i jaja, naravno natopljen puterom.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike