Od svetske baštine do baštine u opasnosti: Ugrožen spomenik iz doba neolita

28.07.2021

15:30 >> 16:01

0

Službenici zaduženi za svetsku baštinu budno će pratiti šta se događa i sa ostalim spomenicima u Velikoj Britaniji

Od svetske baštine do baštine u opasnosti: Ugrožen spomenik iz doba neolita
Copyright Pixabay

Spomenik Stounhendž je dobio novi status – baština u opasnosti. Ako se nastavi sa izgradnjom tunela u njegovoj neposrednoj blizini, on bi mogao da izgubi status Uneskove svetske kulturne baštine.

Pročitajte i ovo:

Ogranak Ujedinjenih nacija za kulturno nasleđe saopštio je britanskim vlastima da bi spomenik iz doba neolita mogao da bude ugrožen ukoliko se nastavi izgradnja putnog tunela vrednog 1,7 milijardi funti.

Očekuje se da će Stounhendžu biti oduzet status ako se taj tunel izgradi na lokaciji, kako je planirano. Sekretar za saobraćaj Grant Šaps dao je zeleno svetlo u novembru, uprkos upozorenjima da će to imati “negativan uticaj” na istorijsku vrednost područja.

Pixabay

Očekuje se da će viši sud u roku od nekoliko sedmica odlučiti može li se projekat nastaviti, nakon revizije od strane kampanja.

Pored toga, nadležni za svetsku baštinu će pomno pratiti šta se dešava i sa ostalim lokalitetima koji su na popisu Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i Vestminstersku palatu i vrtove Kju, naročito nakon oduzimanja Liverpulu statusa kulturne baštine. U istoriji dugoj 50 godina, ovo je treće mesto kojem je oduzet status.

Među ostalim lokacijama za koje se očekuje da će biti pod lupom Uneska su Edinburg, Londonski toranj i istorijsko rudarsko područje Kornvol.

Pročitajte i ovo:

Kris Blandfor, predsednik Svetske baštine u Velikoj Britaniji, požalio se da postoji niska svest na nivou vlade o važnosti mesta koja se nalaze na Uneskovoj  listi zajedno sa Tadž Mahalom i piramidama u Gizi.

Unesko je kritikovao vladu Velike Britanije zbog toga što nije ispunila svoje obaveze da zaštiti viktorijansku obalu Liverpula, koja je nedavno izgubila status svetske baštine, dodavši da su narušene njene istorijske vrednosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike