Selo iz Španije traži da se večernji razgovori ispred kuća nađu na UNESCO listi

09.08.2021

07:00 >> 07:01

0

Ovakve razgovore žele da zaštite od pretnji društvenih mreža i televizije

Selo iz Španije traži da se večernji razgovori ispred kuća nađu na UNESCO listi
Copyright Pixabay

Selo Algar kod Kadisa na jugu Španije, zatražilo je da tradicija večernjih razgovora na otvorenom, koji se tokom leta upražnajva širom te zemlje, bude svrstana na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Pročitajte i ovo:

Kako je rekao gradonačelnik Algara, Hoze Karlos Sančes, cilj je da se vekovima star običaj da se kada dnevna vrućina počne da popušta, na ulicu iznose stolice radi razgovora “zaštiti od pretnji društvenih mreža i televizije”.

-Ovo je suprotvno društvenim mrežama. Reč je o razgovoru oči u oči, rekao je Sančes, koji je nedavno podneo prijavu Unesku. On je za britanski ”Gardijan” dodao i da večernja ćaskanja nisu onakva kao što su nekada bila.

-Zato želimo da svi izađu ispred svojih kuća na razgovor na otvorenom, umesto da skroluju po Fejsbuku ili gledaju televiziju, objašnjava Sančes.

Pixabay

On tvrdi da tradicionalni razgovori na otvorenom donose brojne benefite, kao što je ušteda energije, jer ljudi tokom nekoliko sati gase klima uređaje, ali se i psihički opuštaju.

Oko 1.400 stanovnika Algara s odobravanjem je primilo inicijativu gradonačelnnika.

-Do sada nisam čuo nikakve kritike, svi komentari su bili veoma pozitivni, rekao je Sančes.

Pročitajte i ovo:

U međuvremenu, njegova misija privukla je pažnju javnosti, pa su mediji širom zemlje izveštavali o malom selu koje se nalazii između dva parka priprode u južnoj Španiji.

-U Madridu su čuli za Algar, u Barseloni takođe, kao i u mnogo drugih regiona. Tako smo obezbedili publicitet za našu opštinu”, istakao je Sančes.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike