Ova kuća u Portugalu možda je najčudnija koju ćete ikada videti

15.07.2022

12:32

0

Autor: A.G.

Zbog svog neobičnog izgleda postala je prava atrakcija koju redovno posećuju brojni ljubitelji arhitekture, ali i turisti iz celog sveta

Ova kuća u Portugalu možda je najčudnija koju ćete ikada videti
profimedia-0212604859 - Copyright Profimedia

Na društvenim mrežama popularno nazvana Flintstons kuća, Casa do Penedo nije iz kamenog doba, već iz 1970-ih.

Gradnja ove neobične kuće trajala je otprilike dve godine, od 1972. do 1974. Prvobitno je služila kao vikendica, a danas svako može doći u obilazak, budući da je postala svojevrsni muzej eksponata vezanih za njenu prošlost.

Ovaj mali dom je izolovan od ostatka sveta, ali je uprkos tome postala planetarno popularna.

Kamena kuća ili kuća od stene, kako je nazivaju, izgrađena je između četiri velike stene, koje joj služe kao zidovi i temelj. Upravo to omogućava da se kuća savršeno uklopi sa okolinom, pa posmatrano sa daljine, nije odmah jasno da je u pitanju dom. Ostatak kuće je izgrađen uglavnom od kamena, mada su korišćeni i drugi materijali. Stepenište je, na primer, napravljeno od drveta, a kuća ima i staklene prozore i metalna vrata.

Iako se unutrašnjost Casa do Penedo može opisati kao rustična i hladna, čini se da je prilično udobna. Svaka soba ima drugačiji oblik. U kući je postavljen kamin kako bi se grejala tokom hladnih zima, a tu je i sofa od betona i drveta eukaliptusa.

Zbog svog neobičnog izgleda po stala je prava atrakcija koju redovno posećuju brojni ljubitelji dizajna i arhitekture. Posebno jer je eksterijer ove kuće zaista čudan. Zapravo, da nije prozora i krova, niko ne bi mogao da pretpostavi da je u pitanju kuća.

Vetrenjače koje se nalaze u blizini kuće mogle bi vas navesti na pogrešan trag da verujete da je kuća snabdevena strujom. Međutim, to nije slučaj!

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike