Zašto žirafe imaju duge vratove?

04.07.2022

15:38

0

Autor: M. J.

Dugovrati mužjaci imaju više uspeha u osvajanju ženki i savladavanju drugih mužijaka

Zašto žirafe imaju duge vratove?
giraffe-g96d068428_1280 - Copyright Pixabay

Iako, kao i ljudi, imaju po sedam vratnih pršljenova, žirafe su bića s najdužim vratovima na svetu. Kako je to moguće? Jedan od prvih naučnika koji je rekao da je žirafi vrat dug zbog hrane je Žan Baptist Lamark. Međutim, sada mnogi smatraju da je uzrok dužini vratova seks, a ne hrana.

Pixabay
 

Još su 1996. godine zoolozi Robert Simons i Lu Šipers izneli tvrdnju da dugovrati mužjaci imaju više uspeha u osvajanju ženki i savladavanju drugih mužjaka.

Pixabay
 

Postoji i pitanje zbog čega su žirafe za više od milion godina evolucije porasle toliko da su od svake konkurencije više za oko dva metra. Naučnici sada ukazuju na to da među polovima žirafe postoje velike razlike u dimenzijama glave i vrata, što je značajan pokazatelj seksualne selekcije.

Pixabay
 

Mužjaci žirafe se često zbog ženki tuku vratovima, a te bitke dobijaju veće životinje. Pobednici osvajaju najviše ženki, a drugi i ne dobijaju mnogo šansi za produženje loze. U ekstremnim slučajevima, žirafe se toliko surovo udaraju vratovima poput palica, pa je zabeleženo i da je jedna životinja tako slomila kičmu i uginula.

Pixabay
 

Iako je ova drevna vrsta u veoma dalekom srodstvu sa modernim žirafama, otkriće ipak implicira da borba glava-u-glavu ne bi bila novo ponašanje za ovu granu životinjskog carstva.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike