Gradić nastao zahvaljujući belom zlatu! U najstarijem rudniku soli vlada poseban dres kod

27.06.2022

14:00

0

Autor: A.G.

Halštat je 1997. godine proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom

Gradić nastao zahvaljujući belom zlatu! U najstarijem rudniku soli vlada poseban dres kod
profimedia-0340333238 - Copyright Profimedia

Možete li da zamislite da se iz neke planine so kontinuirano vadi već 7.000 godina? Neverovatno je da je nakon toliko vremena rudnik soli u Halštatu i dalje aktivan, a obilazak njega je prava avantura.

Iako ima svega 950 stanovnika, ovaj bajkovit gradić poseti više od milion turista godišnje. Pored toga što je najlepša austrijska tajna, Halštat se smatra najstarijim naseljenim mestom u Evropi, najpre zbog  nadaleko poznatog rudnika.

Profimedia
 

Izdižući se nad prirodnim jezerom koje danas posećuju mase turista, posebno iz Azije, koji dolaze da se dive savršenom alpskom pejzažu, rudnik Halštat leži na više od 800 metara iznad nivoa mora.

Vaše putovanje u istoriju rudnika soli počinje udobnom vožnjom vozom u planinu, gde vas iskusni rudari vode i objašnjavaju proces njihovog rada. Takođe ćete uživati u vožnji splavom preko jezera i uzbudljivom spuštanju na dva rudarska tobogana. U rudniku vlada i poseban dress code. Dobićete bele pantalone, odnosno neku vrstu ogrtača koje oblačite preko svoje odeće.

Veruje se da je čovek iz neolita dobijao so iz ovog rudnika. Lokalna legenda govori o lovcu iz kamenog doba koji se penjao na planinu u potrazi za jelenom.

Stigao je na vrh nakon što je pratio životinjske otiske i otkrio izvor koji prska iz zemlje. Iako je bio žedan, zanimao ga je broj tragova životinja oko ovog izvora. Lovac je bio zbunjen velikim brojem životinja koje su se penjale ovako visoko na planinu, jer je niže u dolini bilo mnogo drugih izvora. Probao je vodu, ali je odmah ispljunuo, jer je imala čudan ukus. Tada je primetio da su biljke pored izvora prekrivene svetlucavom belom korom. Čuo je priče o soli, tom magičnom belom prahu koji je sprečavao da se meso pokvari, ali je nikada nije video. Otkrio je rudnik soli.

Posebno interesantno je to da Halštat ima svoju kopiju u kineskoj provinciji Guangdong, za čiju izradu je kineski milioner potrošio preko 940 miliona dolara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike