Buntovnička istorija rimskih kipova koji govore

15.06.2022

13:30

0

Autor: A.G.

Kritike u formi pesama postavljane su na poznate statue u Rimu, kao rani primer oglasne table

Buntovnička istorija rimskih kipova koji govore
profimedia-0613099543 - Copyright Profimedia

Statue nazvane parlanti su stari antički kipovi, uglavnom bez lica, ruku i nogu. Ljudi su im dali imena, a nalaze se na šest mesta u Rimu.

Iako na prvi pogled ćute, kako i dolikuje komadima kamena, saznajemo da su u prošlosti ove statue izražavale „glas naroda“.

Poznate kao Kongregacija pameti, statue su služile kao mesta za javni dijalog na koje su anonimni autori lepili kratke latinske stihove, najčešće satirične, kojima bi ismevali rad pape ili kralja.

Ove nepoštene beleške, napisane kao da ih je izgovarala statua, lepljene su noću kako bi se izbeglo da autor bude uhvaćen, a prolaznici su ih sa veseljem čitali sledećeg jutra pre nego što bi bile uklonjene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lafcadio1974

Najpoznatija rimska statua koja govori je Paskino koja je i danas pedovno oblepljena političkim porukama, pa čak i malim reklamama. Od nje je nastala reč "kleveta". Međutim, postoji još pet drugih statua namenjenih istoj svrsi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ottavio Aricò (@otta26)

Iako ovaj običaj datira it dalekog 16. veka, održao se do danas, doduše u nešto modernijem izdanju, pa ćete kraj ovih poznatih statua i danas naći pravu oglasnu ploču.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike