Srbin koji je izmislio mašinicu za brijanje

25.05.2022

12:30

0

Autor: 24sedam

Mašinicu danas ima svaki frizer, ali pre više od jednog veka kada ju je izmislio Nikola Bizumić u Srbiji niko nije imao sluha da mu pomogne u patentiranju

Srbin koji je izmislio mašinicu za brijanje
electric-shaver-gefe94ef25_1920 - Copyright Pixabay

Nikola Bizumić rođen je u fruškogorskom selu Neradin u siromašnoj porodici, a berberski zanat učio je u Irigu i Rumi. Šišajući mušterije makazama, došao je na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost, i ubrzala postupak prilikom šišanja. Ali kako to obično biva, nije naišao na razumevanje svog učitelja.

Pixabay
 

Bizumić zato pakuje kofere i odlazi u Rim. Tamo 1836. godine polaže kalfenski ispit, što znači da više nije bio običan šegrt, nego da je mogao da radi uz majstora i bude njegov pomoćnik. Zapravo, postao je kvalifikovani frizer s diplomom. Međutim, ni u Italiji nisu imali sluha za njegov izum. On nije uspeo da pribavi novac i da ga patentira.

Pixabay
 

Praznog novčanika odlazi u London 1855. godine i tamo nalazi finansijere. Ubrzo počinje proizvodnja i izvoz mašinica za šišanje, a 10 godina kasnije berbernice širom Evrope upotrebljavaju Bizumićev izum.

U Ujedinjenom Kraljevstvu bio poznat pod imenom Džon Smit. Zbog zasluga i poslovne preduzimljivosti dobio je plemićku titulu. Umro je 1906. godine kao veoma bogat čovek, a celo bogatstvo otislo je državi jer nije imao naslednike.

Pixabay
 

Kažu da mu je pripadao ceo londonski City i nekoliko velelpnih zgrada, kao i da je iz Engleske u Irig dva puta stizalo pismo da se traže naslednici Nikole Bizumića, ali je oba puta vraćeno sa odgovorom da je nepoznata adresa. 

Ovim izumom Bizumić spada među deset najuspešnijih srpskih pronalazača, zajedno s Teslom, Pupinom i Milankovićem.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike