Bizarni obredi starih Mandana: Za plodnost menjali delove tela

20.05.2022

13:30

0

Autor: 24sedam

Muškarci su sticali veliku slavu, nakon preživljavanja ovog rituala

Bizarni obredi starih Mandana: Za plodnost menjali delove tela
indijanci profimedia-0209354726 - Copyright Profimedia

Mandani su indijansko pleme velikih ravnica koje je stolećima živelo na području današnje Severne Dakote. Osnovali su stalna sela s velikim, okruglim zemljanim ložama u kojima su živele matrijarhalne porodice.

Profimedia
 

Bili su velika trgovačka nacija, a često su kukuruz, koji su imali u izobilju, mijenjali za meso i mast bizona. Od brojnih poljoprivrednih plemena koja su živela na tom području, Mandani se posebno ističu po složenim religijskim verovanjima i obredu koji se naziva Okipa.

Okipe-bizarna ceremonija

Četverodnevne letnje ceremonije, koje imaju mnogo paralela sa Sunčevim plesom, koji je simbolično označavao ulazak mladih djevojaka u svet odraslih. Bio je ritual obnove, kroz koji su Mandani obeležavali plemensko jedinstvo.

Teći dan ceremonije, Mandani su oblačili čudnovate kostime koji su označavali plodnost. Među sudijama je posebno važan, muški klaun koji je obojen u crno i ukrašen belim mrljama.

Profimedia
 

Poslednji dan ceremonije, obilježio je ples s bivolom. Četiri odabrana plesača bi izašla iz lože, a tada bi pozvali bivole da s njima otplešu sveti ples. Muškarci bi stekli veliku slavu nakon što bi prežiiveli ovaj ritual. Oni najhrabriji su, u znak zahvalnosti, plemenu poklonili mali prst na levoj ruci, koji bi im odsekli sekirom. Na kraju rituala dobijali bi potvrdu od velikog duha i postali odrasli članovi ovog jedinstvenog plemena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike