Petak 13. i njegova duga istorija izluđivanja ljudi

13.05.2022

12:30

0

Od svih dana za ostanak u krevetu, ovaj važi za najbolji

Petak 13. i njegova duga istorija izluđivanja ljudi
profimedia-0327411621(1) - Copyright Profimedia

Broj 13 i petak imaju dugu istoriju, a njihova kombinacija čini dan strašnijim od drugih.

Ali zašto ljudi uvek misle da će se nešto loše dogoditi baš na ovaj dan?

Istina je da niko nije siguran.

Da li je petak 13. zaslužio lošu reputaciju?

Da broj 13 donosi nešto loše, verovanje je koje se zadržalo od davnina. U Srednjem veku se povezivao s vešticama jer ih je bilo po 13 u grupi pa se tome dodao i petak kada su se navodno okupljale.

Stari Egipćani su povezivali taj broj sa zagrobnim životom.  Vjerovali su kako se njihovi životi sastoje od 12 faza, a sljedeća je ona kada umru. Broj 13 je u njima izazivao strahopoštovanje, strah i tajanstvenost.

Profimedia
 

Koliko je broj 13 bio nepoželjan pokazuju i zakoni iz drevne vavilonske istorije. Ti zakoni su bili numerisani, ali onog pod brojem 13 nema, jednostavno su taj broj preskočili te su nakon 12. zakona krenuli na 14.

I poslednju večeru je obeležio broj 13 jer je za stolom sedeo Isus i 12 njegovih učenika, a među njima je bio u Juda koji ga je kasnije izdao i odveo u smrt.

Ipak treba reći da postoji vrlo malo dokaza koji pokazuju da je petak 13. zaista nesrećan dan. Mnoga istraživanja su pokazala da petak 13. ima mali ili nikakav uticaj na događaje kao što su nesreće, posete bolnici i prirodne katastrofe.

Ali, uprkos tome procenjuje se da će svetska ekonomija izgubiti čak 800 miliona dolara svaki put kada dođe petak 13.

Profimedia
 

Zanimljivosti vezane za petak 13:

 - Strah od petka 13. naziva se paraskavedekatriaphobia, kao i friggatriskaidekaphobia. Postoji i triskaidekafobija, to je abnormalni strah od broja 13.

 - Nekadašnji američki predsednik Frenklin D. Ruzvelt je zazirao od broja 13 do te mere da nije putovao 13. dana u mjesecu i nikada nije na ručak pozvao 13 gostiju. I američki predsednik Herbert Huver je patio od triskaidekafobije, a navodno i Napoleon.

Profimedia
 

 - Mnoge bolnice nemaju sobu broj 13, kao i neke hotelske sobe. Pojedini soliteri nemaju 13. sprat već se sa 12. ide odmah na 14. Postoje i terminali na aerodromu bez izlaza 13 i aviokompanije koje u svojim avionima nemaju sedište broj 13.

 - U Firenci kuću koja se nalazi između broja 12 i 14 zovu „12 i po“, a ne kućni broj 13. Takođe, kuće s brojem 13 često su jeftinije, kao i letovi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike