Narod u kome se devojke teraju da plešu gole kako bi dokazale svoju nevinost

09.03.2022

16:37

0

Autor: 24sedam

Plemenski način pokazivanja čednosti

Narod u kome se devojke teraju da plešu gole kako bi dokazale svoju nevinost
profimedia-0498170261 - Copyright Profimedia

Još u 16. veku, pleme Okrika, poznato i kao narod Vakirike u Nigeriji, slavi festival pod nazivom Irija. Reč je o tradiciji koja se tiče prelaska devojaka u zrelo doba a koja pretpostavlja da svaka adolescentkinja u zajednici mora da učestvuje u ceremoniji kako bi dokazala svoju čednost nakon čega bi joj bila uručena potvrda o nevinosti.

Irija festival

Irija festival je događaj koji se tradicionalno održava svake godine. Tokom ceremonije, zajednica se okuplja na gradskom trgu radi specijalnog plesnog nastupa učesnika. Ova plesna ceremonija je daleko od uobičajene, jer devojke moraju da dođu polugole noseći samo krpu koja pokriva struk. Ceremonija koja se obično održava od oktobra do decembra smatra se ponosom, posebno za roditelje devojaka jer se sve učesnice smatraju devicama. Ovo je njihov način da se pokaže čednost devojaka.

Devojke sa telima ofarbanim šarenim bojama predstavljaju su na gradskoj pijaci — gde okupljeni meštani, ali ih gosti grada "analiziraju".

 

 

Događaju prisustvuju i starije žene koje se zovu Gbenerime. Ove starice su tu da pregledaju učesnice kako bi se uverile da nijedna od njih nije trudna. Svaka devojka koja je uhvaćena u trudnoći pre ili tokom Iria festivala biva automatski diskvalifikovana i to obično donosi sramotu i podsmeh celoj njenoj porodici. Na kraju ceremonije, devojkama se uručuje uverenje o nevinosti i proglašavaju se pogodnim za brak.

Profimedia
 

U skorije vreme, kako je sve više porodica u plemenu prešlo na hrišćanstvo, broj učesnika festivala se znatno smanjio jer sve više porodica osuđuje ovu tradiciju i odbija u njoj da učestvuje.

Ipak, i pored svega, još uvek postoji nekoliko zajednica u plemenu Okrika koje se i danas ponose svojim drevnim tradicijama i nastoje da održe tradiciju Irije u životu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike