Čuveni jugoslovenski kuvar otkriva jedinu namirnicu koju Tito nije hteo da proba

17.01.2022

16:00

0

Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera

Čuveni jugoslovenski kuvar otkriva jedinu namirnicu koju Tito nije hteo da proba
Jovanka i Tito - Copyright Profimedia

Josip Broz Tito je važio za velikog hedonistu. Iako se opuštao uz viski Chivas royal solute star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, kada je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oželi u knjizi "Titovi poslednji dani" jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on bi birao šta mu se u tom trenutku jelo.

Odbijao je samo jednu namirnicu.

 - Doneli smo puževe, a on je rekao: "ne, ja baš ne bih jeo puževe", otkrio je slavni šef kuhinje  koji je sa suprugom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Profimedia
 

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle. Od mesa je posebno voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.


Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5000 godina, a njegove blagodeti su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.
Profimedia
 

Zahvaljujući radu za predsednika, Oželi je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.

Prilikom poseta britanske kraljice Elizabete II. Brionima, bila joj je poslužena sarma od jagnjetine u vinovoj lozi, dok je poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov posebno voleo Oželijevu paštetu od pastrmke.

Profimedia
 

Slavna filmska diva Elizabet Tejlor je volela da jede biftek, a njen suprug Ričard Barton najviše je uživao u mesu na žaru.

Profimedia
 

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Oželi je bio glavni kuvar ljubljanskog hotela "Lev" i izbora za Mis sveta. Kao član Francuske kulinarske akademije radio je kao konsultant na mnogim svetskim projektima i učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama kuvajući za siromašne na svim kontinentima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike