2021. je šesta najtoplija godina na Zemlji od početka merenja i ekstremima se ne vidi kraj

14.01.2022

13:30

0

Videćemo sve više i više ekstremnih toplotnih talasa

2021. je šesta najtoplija godina na Zemlji od početka merenja i ekstremima se ne vidi kraj
profimedia-0640933295 - Copyright Profimedia

Godina 2021. bila je šesta najtoplija godina na Zemlji od početka merenja, objavila je američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu. Prosečna temperatura površine kopna i okeana prošle godine bila je 1,51 stepen viša od proseka 20. veka, objavila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) u novom izveštaju.

Posebna analiza NASA-e takođe je zaključila da je 2021. bila šesta najtoplija godina zabeležena i izjednačena s 2018.

Istraživači otkrivaju da je svako od poslednjih 40 leta bilo toplije od onog koje mu je prethodilo. Naravno da je sve ovo podstaknuto povećanjem koncentracije gasova koji zadržavaju toplotu poput ugljen-dioksida.

Profimedia
 

Prošla godina je bila 45. godina zaredom u kojoj su globalne temperature porasle iznad proseka, što znači da planeta nije imala godinu hladniju od proseka od 1976., navodi se u izveštaju.

Štaviše, sve godine od 2013. do 2021. spadaju u 10 najtoplijih godina otkako je 1880. počelo vođenje evidencije.

Sručnjaci kažu da će se verovatno 2022. godina takođe svrstati u prvih 10 najtoplijih.

- Suština je u tome da zapravo nije važno kako radite analizu, poenta je da se Zemlja prilično dramatično zagrevala tokom prošlog veka.

Profimedia
 

Sjedinjene Države sveukupno su prošle čak i gore od ostatka sveta u kojoj je 2021. godina rangirana kao četvrta najtoplija godina zabeležena u ovoj zemlji.

Toplotni talas na severozapadu Pacifika u junu je srušio temperaturne rekorde svih vremena u Vašingtonu i Oregonu, dok je požar Dixie, koji je u julu izbio u okrugu Plumas u Kaliforniji, postao drugi najveći šumski požar u toj saveznoj državi.

Ali ovaj deo sveta nije usamljen, budući da je globalno zagrevanje doprinelo značajnim klimatskim anomalijama širom sveta, uključujući velike poplave u Nemačkoj, peščane oluje u Pekingu i najgoru najezdu skakavaca u istočnoj Africi u poslednjih 10 godina.

Nažalost, svakako očekujemo da ćemo videti više ovakvih ekstrema u svetu koji se zagreva, kažu istraživači. Neki od ovogodišnjih događaja verovatno nisu bili ni mogući bez globalnog zagrevanja ili ih je barem ono pogoršalo.

Profimedia
 

Nezavisna analiza neprofitne istraživačke organizacije "Berkeley Earth" takođe je pokazala da je 2021. bila šesta najtoplija godina na Zemlji od 1850. godine.

Njihov izveštaj procenjuje da je 1,8 milijardi ljudi doživelo rekordno visok godišnji temperaturni prosek 2021., uključujući većinu stanovništva Kine. Ukupno 25 zemalja zabeležilo je nove rekordno visoke temperaturne proseke.

U međuvremenu, naučnici iz evropskog programa za posmatranje proglasili su 2021. godinu petom najtoplijom na svetu. Prošla godina nije bila tako vruća kao 2020. koja je izjednačena s 2016. kao najtoplijom godinom do sada.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike