Prizivanje sreće! Običaji kojima su narodi širom sveta ušli u novu godinu

02.01.2022

10:00

0

U Danskoj se u novu godinu ne ulazi, nego se u nju uskače

Prizivanje sreće! Običaji kojima su narodi širom sveta ušli u novu godinu
profimedia-0576097357 - Copyright Profimedia

Kada pogledamo ikonografiju dočeka Nove godine u svetu, sve izgleda kao jedno opšte prihvaćeno pravilo kada je ovaj praznik u pitanju. Deda Mraz, Jelke, kofete…Međutim, kad malo dublje uđemo u sustinu, vidimo da mnogi narodi imaju neke svoje običaje koji su prisutni tokom ispraćanja stare i dočeka nove godine.

Novogodišnje donje rublje

U zemljama Latinske Amerike (Meksiko, Argentina, Brazil) za doček nove godine bira se određena boja donjeg rublja. Tako, na primer, ako u ponoć nosite crveni veš, u novoj ćete godini imati sreće u ljubavi. Beli donji veš nosi se za mir u novoj godini, ružičasto za strast, a žuto za sreću i novac.

Profimedia
 

Ulazak desnom nogom u novu godinu

U Portugalu pazite kojom ćete nogom zakoračiti u novu godinu. Običaj je da se sa stolica, na kojima se čeka otkucaj ponoći, silazi prvo desnom nogom, jer baš to donosi sreću u novoj godini.

Skakanje u novu godinu

U Danskoj se u novu godinu ne ulazi, nego se u nju uskače. Mnogi stanovnici Danske u ponoć kada dođe nova godina  počnu da skaču sa stolice jer veruju da će time oterati loše duhove u godini koja dolazi.  Danci, takođe, čuvaju staro posuđe tokom cele godine jer ono na kraju posluži da se razlupa o vrata prijatelja za Novu godinu.?!

Unsplash
 

Spaljivanje lutaka

U zemljama Latinske Amerike postoji još jedan neobičan novogodišnji običaj. Od stare se godine oprošta tako da se napravi lutka od slame, krpa, baruta i petardi koja se u ponoć zapali. Lutke (muñeco, año viejo) se izrađuju u raznim obličjima, a posebno su popularni likovi aktualnih političara i filmskih zvezda. Njenim spaljivanjem tjeraju se zli duhovi, zaboravljaju svi loši događaji iz stare godine te se slobodno i neopterećeno ulazi u novu.

Okružiti se okruglim stvarima

Za Filipine je karakteristična još jedna zabavna novogodišnja tradicija. Na posebnoj novogodišnjoj večeri na stolovima je posluženo 12 vrsta okruglog voća (narandže, jabuke, lubenice). Svako je voće za jedan mjesec u godini, a važno je da bude okruglo jer podseća na kovanice te kao takvo treba doneti sreću i bogatstvo u novoj godini. Neki čak nose i odeću na kojoj su krugovi ili u ponoć hodaju oko kuće.

Profimedia
 

Hogmanay u Škotskoj

Jedna od najluđih novogodišnjih proslava događa se u Škotskoj. Hogmanay je škotska reč za poslednji dan stare i doček nove godine. Ova proslava traje tri dana, a počinje već 30.decembra. Osim plesa, koncerata i ludih zabava, u ponoć se peva tradicionalna škotska pesma „Auld Lang Syne“, a na Novu godinu običaj je okupati se u moru u svečanoj odeći. Ali, pre toga se pažljivo prati ko prvi ulazi u kuću nakon što sat otkuca ponoć. Ta osoba mora doneti poklon, na primer novac, so, hleb ili, najbolje viski. Osim što trenutno stvara dobro raspoloženje, viski u novoj godini treba doneti finansijsku sigurnost i sreću. Sudeći prema običajima, doček nove godine u Škotskoj nezaboravan je doživljaj.

Profimedia
 

Nemci za doček Nove godine uzimaju luk sa šest glavica preseku ga na pola i posole. Tako da svaka polovina  luka predstavlja jedan mesec u godini. Potom oni onda ostavljaju da odstoji da bi uz njegovu pomoć predviđali vrijeme. Tako ako se so rastopi, znači da će taj mesec biti kišan, a ukoliko je so ostala na površini, biće sunčanih i toplih dana. Nemci isto tako prije ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane za posle ponoći, na taj način vjeruju da će osigurati sebi dovoljno hrane u narednoj novoj.

Koja će se prva udati?

Belorusi za doček Novu godine, imaju običaj u kome se neudate žene i devojke takmiče u igrama spretnosti i dobijaju priliku da utvrde koja će se prva udati u novoj godini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: vijesti.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike