Ostrvo na kome magarci nose pidžame iz praktičnih razloga

30.12.2021

10:00

0

Autor: 24sedam

Radno i paradno

Ostrvo na kome magarci nose pidžame iz praktičnih razloga
profimedia-0143571150 - Copyright Profimedia

Na udaljenom ostrvu na zapadnoj obali Francuske, meštani imaju neobičan običaj da svoje magarce svakog jutra oblače u pidžame.

Ostrvo Rea popularna je letnja destinacija poznata po svojim blagim, peščanim plažama, hladnoj vodi i stalnom laganom povetarcu. Druga atrakcija ostrva su poata magarci.

Profimedia
 

Oni su jedna od najvećih rasa magaraca, a zbog svoje veličine uglavnom su bili zaposleni kao radne mazge u industriji soli na ostrvu. Najistaknutija karakteristika, osim njihove veličine, je njihova duga čupava dlaka, nazvana cadanette, koja visi u dugim konopcima što dodatno naglašava njihovu natprosečnu veličinu.

Kako bi zaštitili noge životinja od ujeda komaraca i drugih buba, vlasnici bi ih svaki dan pre odlaska na posao oblačili u posebno napravljene pantalone napravljene od starih crvenih tkanina za zavese ili sivih prugastih tkanina, što im je dalo naziv „Anes en Culotte” ili „magarci u pidžamama”.

Printscreen/YouTube
 

Magarci se više ne koriste za rad, ali tradicija nošenja pidžama traje do danas, uglavnom za privlačenje turista.

Poatu mazge su nekada bile najtraženije u celoj Evropi i nazivane su „najboljom radnom mazgom na svetu“. Do sredine 20. veka, do 30.000 mazgi godišnje se uzgajalo u regionu Poatu i izvozilo širom sveta. Ali kako je mehanizacija rasla potražnja za mazgama je opala i tržište je propalo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike