Nada za slepe: Moždani implantat vraća izgubljeni vid

11.11.2021

15:00

0

Specijalni čipovi šalju slike direktno u mozak

Nada za slepe: Moždani implantat vraća izgubljeni vid
profimedia-0555800828 - Copyright Profimedia

Da li će u budućnosti tehnologija moći da vrati vid osobama koje su osuđene da žive bez spoznaje sveta koji ih okružuje? Kako tvrde u kompaniji "Neurolink", izgleda da hoće.

O interfejsu koji bi stvorio svojevrsnu simbiozu između ljudskog mozga i kompjutera piše se već nekoliko godina. Grupa eksperata, među kojima je i Ilon Mask, osnovala je "Neurolink" 2016. godine, a već 2017. je objavljeno da kompanija radi na uređajima koji bi mogli da izleče ili bar ublaže ozbiljna oboljena mozga.

Javnost o aktivnostima kompanije nije znala skoro ništa do jula 2019. godine, kada je objavljeno da su eksperti napravili robota koji implantate za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak. Mask je još tada tvrdio da će čipovi moći da rešavaju poteškoće koje potiču iz nervnog sistema – od slabovidosti, preko šizofrenije, do gubitka pamćenja u starijoj dobi.

Profimedia
 

Još jedna studija se bavi sličnim implantatima, a u pitanju su čipovi koji slike šalju direktno u mozak.

Berna Gomez je vid izgubila pre šesnaest godina, a novi projekat joj omogućava da ponovo „vidi“ prizore koji dolaze iz spoljašnjeg sveta. U procesu se koriste vizuelna protetika i sićušni implantat, a vid se delimično vraća tako što se premošćuje jaz između očiju i mozga.

Profimedia
 

Projekat je zaživeo onda kada je u deo moždane kore koji je odgovoran za obradu vizuelnih informacija ugrađena mikroelektroda, a dodatak je nakon šest meseci povezan s kamerom koja se nalazi u sklopu specijalnih naočara. Naime, novi izum vraća oštećenu vezu između očiju i mozga, što znači da se svet vidi preko ugrađenih elemenata.

Više od 150 miliona ljudi na svetu moglo bi značajno da poboljša svoje zdravlje, ako sve protekne prema planu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: pcpress.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike