Prevozno sredstvo budućnosti: "Virdžin hajperlup" uspešno prošao test vožnju

25.11.2020

15:00 >> 15:24

0

Iz Njujorka u Los Anđeles bi se stizalo za 45 minuta

Prevozno sredstvo budućnosti: "Virdžin hajperlup" uspešno prošao test vožnju
Copyright Profimedia

Inovativno prevozno sredstvo, koje je proizvela kompanija “Virdžin hajperlup”, na svojoj prvoj test vožnji pokazalo se sposobnim za bezbedno putovanje, a da putnicima ne stvara neprijatnosti ili probleme.

“Hajperlup” je rođen iz uma preduzetnika Elona Maska, a proizveden je zahvaljujući saradnji sa kompanijom “Virdžin” u vlasništvu Ričarda Brensona.

Profimedia

“Hajperlup” je naziv voza koji će saobraćati vrlo velikom brzinom. Njegova brzina dostizaće 1200 km/č. Moduli će se kretati šinama, pomoću magnetne levitacije kako bi se eliminisao problem trenja između točkova i gusenica. Vozilo će putovati unutar cevovoda na vrlo niskom pritisku kako bi se smanjilo trenje sa vazduhom. Projekat je, prema mišljenju dizajnera, i na papiru, izvodljiv i doveo bi do značajnih ušteda u troškovima.

S druge strane, tako velike brzine unapredile bi način kretanja: iz Njujorka u Los Anđeles bi se stizalo za 45, a iz Milana do Bolonje za osam minuta.

Profimedia

U Las Vegasu je “Hajperlup” prvi put putovao sa dva putnika u njemu. Iako je test trajao kratko jer je izgrađena ruta duga samo 500 metara, voz je odmah postigao vrlo veliku brzinu od 200 km/č.

Putnici na modulu izjavili su da nisu osetili bilo kakvu nelagodnost ili problem vezan za brzinu i ubrzanje. Pored toga, probna vožnja je iskorišćena za testiranje sistema bezbednosti “Hajperlupa” i američko Ministarstvo saobraćaja ga je priznalo.

Biće vam zanimljivo i ovo da pročitate:

Američke svemirske snage dobile letelicu za „orbitalno ratovanje“

Kina ponovo pomera granice

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike