Kinezi otišli korak dalje u svemiru: Napravljen prototip helikoptera za kontrolu misija na Marsu!

02.09.2021

14:00 >> 14:20

0

Autor: A. B.

Kineski centar je saopštio da bi helikopter mogao biti oruđe za kineska istraživanja Marsa, ali nije naveo više detalja

Kinezi otišli korak dalje u svemiru: Napravljen prototip helikoptera za kontrolu misija na Marsu!
Copyright Printscreen / Youtube

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za kontrolu nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njen robot rover izvršio istorijsko sletanje na Crvenu planetu pre nekoliko meseci.

Prototip je po izgledu sličan robot-helikopteru “Genijalnost” (Ingenuity), koji je NASA razvila ove godine za svoj rover “Istrajnost” (Perseverance), prema fotografiji objavljenoj u sredu na internet stranici kineskog Državnog svemirskog naučnog centra, prenosi Rojters.

Kineski centar je saopštio da bi helikopter mogao biti oruđe za kineska istraživanja Marsa, ali nije naveo više detalja.

Kina je u maju u svojoj prvoj misiji roverom sletela na Mars, postavši tako druga država posle SAD koja je to učinila, nakon što je NASA rover sleteo na planetu u februaru. Peking je najavio da svoju prvu misiju sa posadom na Mars planira 2033.

NASA je u aprilu potvrdila da je njen minijaturni helikopter, težak 1,8 kilograma, izveo svoj prvi let od 40 sekundi i da se tom prilikom uzdigao do visine od oko tri metra, ostao na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Pročitajte još:

Od tada je, prema navodima NASA, ova letelica napravila više od 10 izleta i prešla udaljenost veću od dva kilometra sa vremenom leta od ukupno 20 minuta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike