Petina kompanija iz Velike Britanije špijunira svoje zaposlene koji rade od kuće

21.01.2021

15:00 >> 14:06

0

Korišćenjem odgovarajućih kamera i softvera to nije nikakav problem

Petina kompanija iz Velike Britanije špijunira svoje zaposlene koji rade od kuće
Copyright Ilustracija/Pixabay

Već skoro godinu dana zaposleni kojima to radno mesto dopušta rade kod kuće. Činjenica je da tako pre svega uštede dosta vremena, koje inače gube na prevoz od kuće do posla, i obrnuto. Tu je i vreme koje se provede u spremanju i doterivanju za posao – jer većina sada svoj posao obavlja u pidžami ili trenerci.

Uz to, dok rade, zaposleni obavljaju i niz drugih poslova: kuvaju ručak, čiste kuću, razgovaraju sa prijateljima, a stignu i da pogledaju neku seriju. I to sve u toku radnog vremena. Doduše, neki kažu i da zbog rada od kuće imaju osećaj da ceo dan rade i da su stalno dostupni.

Stručnjaci upozoravaju na još jedan mogući problem, a to je potencijalno špijuniranje zaposlenih. Direktorima i šefovima je tu glavni pomoćnik tehnologija pomoću koje mogu „na oku“ da drže zaposlene i da tačno vide šta u kom momentu rade i što kasnije mogu iskoristiti prilikom davanja otkaza.

Pixabay

Iz britanskog saveza sindikata upozoravaju da je jedna od pet kompanija, prema njihovim informacijama, već instalirala ili namerava da instalira softver koji može da prati koliko vremena zaposlenima treba da pročitaju poruke i odgovore na njih, a mogu da prate i njihovo učestvovanje na sastancima. Dodatno ih mogu i snimati putem veb-kamere.

Generalna sekretarka saveza sindikata Frensis O’Grejdi upozorila je da se radnici ne smeju nadzirati bez njihovog znanja, a prema njihovim podacima, jedan od sedam radnika smatra da su kompanije povećale nadzor od početka rada od kuće. Generalna sekretarka je upozorila i na korišćenje alata baziranih na algoritmima koji donose odluke o tome koga zaposliti a koga otpustiti. Ona je naglasila da zaposleni moraju biti zaštićeni od nepoštenog donošenja odluka algoritama, prenose britanski mediji.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike