Platio 28 miliona dolara, ali ne može da leti u svemir: Umesto njega ide 18-godišnji tinejdžer

16.07.2021

11:00 >> 11:21

0

Oliver Demen studira fiziku i poseduje pilotsku dozvolu, a letom u svemir ispuniće svoju životnu želju

Platio 28 miliona dolara, ali ne može da leti u svemir: Umesto njega ide 18-godišnji tinejdžer
Copyright Profimedia

Džef Bezos je rešio da napravi telenovelu od puta u svemir. Prošlog meseca je napravio aukciju na kojoj je prodao jedno mesto na svom brodu “Blu Šepard” po ceni od 28 miliona dolara, ali je kupac odustao od puta, pa će njegovo mesto zauzeti 18-godišnji Oliver Demen, koji će na taj način postati najmlađi čovek u svemiru.

Pročitajte i ovo:

Tinejdžer je sin izvršnog direktora kompanije “Somerset Capital Partners” Džoza Demena, a Bezosova kompanija “Blu Oridžin” je saopštila da pobednik aukcije, koji je želeo da ostane anoniman, nije u mogućnosti da leti “zbog zgusnutog rasporeda”, pa je tako Demen dobio priliku da ostvari svoj životni san koji ima od četvrte godine.

Tanjug/Daemen Family via AP

Oliver je srednju školu završio 2020. godine i poseduje pilotsku dozvolu. Na Univerzitetu u Utrehtu u Holandiji studira fiziku i inovacije u menadžmentu.

Profimedia

U svemirski brod “Nju Šepard” 20. jula, zajedno sa Bezosom i njegovim bratom Markom, ukrcaće se, pored Olivera Demena, i 82-godišnja Vejli Fank, koja predstavlja najstarijeg astronauta u svemiru.

Pročitajte i ovo:

Praktično, Oliver Demen će biti prvi putnik koji plaća svoj let u svemir.

“Nju Šepard” je do sada obavio više od 12 probnih letova bez putnika, uključujući i aprilski let u pustinji u Teksasu. Dizajniran je za prevoz do šest ljudi. Kapsula ima veliki prozor koji omogućava putnicima da vide Zemlju odozgo. Pre nego što se vrate na matičnu planetu, putnici će tri minuta provesti u bestežinskom stanju.

Dana 20. jula biće obeležena 52-godišnjica sletanja “Apola 11” na Mesec.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike