Metin četbot o svom šefu: „Zakerberg je jeziv i eksploatiše ljude“

12.08.2022

21:43

0

Autor: 24sedam

Upitan šta misli o svom direktoru i osnivaču kompanije, četbot nazvan „Blenderbot 3“, odgovorio je: „Naša zemlja je podeljena i on po tom pitanju nije uradio ništa“

Metin četbot o svom šefu: „Zakerberg je jeziv i eksploatiše ljude“
Mark Zakerberg - Copyright AP Photo/Mark Lennihan

„Metin“ novi prototip četbota, koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji, smatra da Mark Zakerberg iskorišćava svoje korisnike za novac. Iz „Mete” kažu da četbot koristi veštačku inteligenciju i da može da razgovara na „skoro bilo koju temu“.

Upitan šta misli o svom direktoru i osnivaču kompanije, četbot nazvan „Blenderbot 3“, odgovorio je: „Naša zemlja je podeljena i on po tom pitanju nije uradio ništa“.

Iz „Mete“ su rekli da je u pitanju prototip i da može davati nepristojne ili uvredljive odgovore.

Kompanija poseduje neke od najvećih aplikacija za razmenu poruka na svetu, uključujući Fejsbuk, Mesindžer, Instagram i WhatsApp.

Algoritam Blenderbota 3 pretražuje internet da bi sastavio svoje odgovore. Njegovi stavovi o Zakerbergu „naučeni" iz mišljenja drugih ljudi koje je algoritam analizirao na internetu.

AP Photo/Tony Avelar
 

Vol strit džornal je objavio da je Blenderbot 3 jednom od novinara rekao da je Donald Tramp bio, i da će uvek biti predsednik SAD.

Novinar Biznis insajdera rekao je da je četbot nazvao Zakerberga „jezivim".

„Meta" je pustila Blenderbot 3 i rizikovala loš publicitet ali – sa razlogom. Kompaniji su potrebni podaci.

- Dozvoljavanje sistemu veštačke inteligencije da komunicira sa ljudima u stvarnom svetu dovodi do dužih, raznovrsnijih razgovora, kao i do raznovrsnijih povratnih informacija - naveli su iz „Mete" u postu na blogu.

Četbotovi koji uče iz interakcije sa ljudima mogu naučiti iz njihovog dobrog i lošeg ponašanja. „Majkrosoft" se 2016. izvinio nakon što su korisnici Tvitera naučili njegov četbot da bude rasistički. „Meta" prihvata da Blenderbot 3 može reći pogrešnu stvar – i koristiti jezik koji bi mogao biti „nebezbedan, pristrastan ili uvredljiv".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike