I kompjuter identifikuje lica kao čovek

16.04.2022

12:30

0

Kada veštačka inteligencija ima zadatak da vizuelno identifikuje objekte i lica, ona dodeljuje određene komponente u svoje mreže prepoznavanju lica kao ljudski mozak

I kompjuter identifikuje lica kao čovek
profimedia-0012424744 - Copyright Profimedia

Čini se da ljudski mozak mnogo brine o licima. Neuroni su toliko dobri u svom poslu da većina nas može lako da prepozna hiljade pojedinaca. Sa veštačkom inteligencijom, računari sada mogu da prepoznaju lica sa sličnom efikasnošću, a neuronaučnici sa MIT-ovog McGovern instituta za istraživanje mozga otkrili su da računarska mreža obučena da identifikuje lica i druge objekte otkriva iznenađujuću strategiju, nalik mozgu, da ih sve sortira.

Pixabay
 

Ovo otkriće, objavljeno 16. marta 2022. u časopisu "Science Advances", sugeriše da su milioni godina evolucije koji su oblikovali kola u ljudskom mozgu optimizovali naš sistem za prepoznavanje lica.

Rešenje ljudskog mozga je da odvoji obradu lica od obrade objekata, ističu stručnjaci. Isto je uradila i veštačka mreža. I to je isto rešenje koje će, kako se pretpostavlja, pronaći svaki sistem koji je obučen da prepoznaje lica i kategoriše objekte.

Profimedia
 

Dobsova,vođa istraživačke grupe na Univerzitetu u Nemačkoj, sastavila je stotine hiljada slika pomoću kojih je "trenirala" duboku neuronsku mrežu u prepoznavanju lica i objekata. Kolekcija je uključivala lica više od 1.700 različitih ljudi i stotine različitih vrsta predmeta, od stolica do čizburgera. Sve ovo je predstavljeno mreži, bez naznaka šta je šta.

- Nikada nismo rekli sistemu da su neka od njih lica, a neka objekti. Dakle, to je u suštini samo jedan veliki zadatak - kaže Dobsova.

Kako je program naučio da identifikuje objekte i lica, organizovao se u mrežu za obradu informacija koja je uključivala jedinice posebno posvećene prepoznavanju lica. Kao i mozak, ova specijalizacija se desila tokom kasnijih faza obrade slike.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike