Video-igra koja kao vakcina štiti od lažnih vesti

16.11.2020

12:00

0

Brejking harmoni skuer prepoznaje lažne vesti, teorije zavere i sve nepoželjne pojave na internetu

Video-igra koja kao vakcina štiti od lažnih vesti
Copyright Profimedia

U poslednjih nekoliko godina, internet sajtovi su preplavljeni informacijama, od kojih su mnoge lažne, ili bar preuveličane, pa u odnosu na njih, njuz.net izgleda kao „dečja igra“. Tu bar znate o čemu je reč.

Sve je teže prepoznati lažne vesti i informacije i više ne znate šta je istinito a šta lažno. Neki to čine i namerno, kao što je slučaj italijanskog novinara koji je nedavno „izvestio“ na lažnom nalogu na Tviteru o smrti bivšeg premijera Milana Panića. I jednu takvu vest preuzeo je veći broj medija u našoj zemlji.

Profimedia

Ali, neko je rešio da im doskoči. Psiholizi sa Univerziteta Kembridž osmislili su kratku i besplatnu video-igru „Brejking harmoni skuer“, kojoj je cilj da nauči korisnike da prepoznaju lažne vesti. U projektu izrade su učestvovali i holandsko udruženje medija DROG, dizajnerska agencija “Gusman”, Park Advajsors i američka agencija za državnu bezbednost.

Pročitajte i ovo:

Igrači u ovoj godini troše više na video-igre nego u prošloj deceniji

Gejmer opljačkan dok je jurio pokemone

Igra traje desetak minuta i tokom nje je glavni zadatak igrača da prošire dezinformaciju i podstaknu razdor u komšiluku Harmoni skuera. Učesnik u igri će tako naučiti pet tehnika manipulacije koje se najčešće koriste – troling, emocionalni jezik, polarizacija ljudi, stvaranje teorija zavere i veštačko stvaranje popularnosti na internetu preko botova.

Oni koji su isprobali ovu igru širom sveta istakli su da su nakon samo desetak minuta lakše prepoznavali dezinformacije i druge tehnike stvaranja lažnih vesti. Uz sve to, kažu da će takve sadržaje manje deliti na mrežama.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Autori su objasnili da je igra zasnovana na takozvanoj teoriji vakcinacije. Prema toj teoriji, u socijalnoj psihologiji i komunikacijama, izlaganje slabijoj i kontrolisanoj vereziji društvene pretnje, odnosno lažnoj vesti, zaštitiće osobu ili grupu od takvih pretnji u budućnosti. To je neka vrsta psihološke vakcine koja učesnike igre izlaže oslabljenim „lažnim vestima i teorijama zavere“, kako bi ih naučili da ih prepoznaju.

O važnosti ovog projekta govori i činjenica da je tekst o tome objavljen u časopisu “Harvard misinformejšn rivju”. Video-igra se može potpuno besplatno igrati na internetu. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike