Za ceo svet engleska kraljica, za njih, jednostavno, baka! Šta dolazi prvo, protokol ili bliskost?

06.12.2021

15:00

0

Kraljevski nestašluci!

Za ceo svet engleska kraljica, za njih, jednostavno, baka! Šta dolazi prvo, protokol ili bliskost?
profimedia-0280339067 - Copyright Profimedia

Sa četvoro dece, osmoro unučadi i desetoro praunučadi, kraljica Elizabeta II zna ponešto o tome kako je to biti baka.

Ali kako izgleda imati vladajućeg monarha za baku?

Ovi citati i anegdote članova kraljevske porodice tokom godina daju pravu sliku o tome.

Princeza Eugenija je često spominjala svoju blisku vezu sa kraljicom u intervju za Bi-Bi-Si u kome je rekla da je, pored svojih roditelja i sestre, princeze Beatris, njena baka bila među jedinim ljudima kojima je rekla za prosidbu odmah nakon što se ona dogodila.

Profimedia
 

Prema naviduma kraljevskog biografa Karen Dolbi, mladi princ Vilijam jednom je zbunio gosta u Bakingemskoj palati kada je pao i počeo da plače i doziva: "Geri, Geri!"

Gost je pitao: "Ko je Geri?", na šta je kraljica, požurivši da podigne svog unuka, odgovorila: "O, ja sam Geri. On još nije naučio da kaže baka."

Prema rečima princa Harija, kraljica se veoma interesuje za ono što članovi porodice rade.

 - Ona želi da zna koje dobrotvorne organizacije podržavamo, kako se odvijaju naši poslovi...

Vojvotkinja od Kembridža aludirala je na ljubaznu, velikodušnu prirodu njenog veličanstva u dokumentarnom filmu „Naša kraljica u devedesetima“ iz 2016. godine. Govoreći o odnosu svoje dece sa prabakom, ili Gan Gan, kako ju je tada nazvao princ Džordž, Kejt je otkrila slatki kraljičin ritual.

 - Svaki put kada ostanemo kod nje, ona ostavi mali poklon za Džordža i Šarlot u njihovim sobama. što samo pokazuje njenu ljubav prema porodici - objasnila je ona.

Profimedia
 

Princ Vilijam je govorio o načinu na koji se kraljica ponela nakon tragične smrti njihove majke princeze Dajane 1997. godine, držeći ih podalje od očiju javnosti na svom imanju u Balmoralu.

 - Naša baka je namerno sklonila novine i slične stvari, tako da u kući nije bilo ničega što bi nas moglo uznemiriti. Zbog toga nismo ni znali šta se dešava.

Profimedia
 

Ona je možda vladajući monarh, ali, kako princ Hari kaže:

 - Iza zatvorenih vrata, ona je naša baka, tako je jednostavno.

Međutim, odnos između kraljice i njenih unuka je mnogo više od odnosa poštovanja i dostojanstvenog ponašanja. Poznate su Vilijamove reči: - Još uvek mislim da je ona samo moja baka, zaista. Verovatno sam nekada pomalo bio i drzak unuk, kao i moj brat, ali sećam se da sam uvek izuzetno poštovao svoju baku.

Profimedia
 

Njihova veza je toliko jaka da nije izrazila nikakvo negodovanje kada su Hari i Vilijam odlučili da joj podvale. Kada joj je, kao i svim bakama, bila potrebna pomoć u vezi s tehnologijom, zamolila je svoje unuke da joj podese telefonsku sekretaricu.

Momci su to doživeli kao uzbudljivu priliku da se našale sa kraljicom. Zajedno su došli na briljantnu ideju da njenoj telefonskoj poruci snime duhovit pozdrav.

„Digital Journal“ citira poruku u originalnom obliku:

 „Hej, šta ima... Ovo je Liz. Izvinite, ja sam daleko od trona. Za hitnu liniju za Filipa, pritisnite jedan. Za Čarlsa, pritisnite dva. A za korgija, pritisnite tri.”

Kraljici u početku šala nije bila baš zabavna, ali se nikada nije naljutila. Samo je pitala koliko je ljudi čulo njenu poruku. Da stvar bude još smešnija, svi pozivi tog dana bili su diplomatske prirode.

Elizabeta II očigledno je dozvoljavala Hariju i Vilijamu da se izvuku nakon nekih duhovitih poduhvata, tako da se njihov odnos ne razlikuje mnogo od bilo kojeg drugog odnosa između bake i unuka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike