Slavne venčanice koje su u sebi krile tajnu: Haljina Grejs Keli imala je neke čarobne moći

21.11.2021

13:30

0

Izvezeni inicijali mladenaca dizajnerima su oduzeli 591 sat, venčana haljina princeze Dajane trebalo je da donese sreću, a šlep venčanice kraljice Elizabete II krio je posebnu simboliku

Slavne venčanice koje su u sebi krile tajnu: Haljina Grejs Keli imala je neke čarobne moći
profimedia-0226300716 - Copyright Profimedia

Venčanica, poznata i kao najvažnija haljina u životu, posebna je koliko i dan na koji se nosi.

Međutim, neke venčane haljine imaju još dublje značenje. Mnoge neveste, uključujući i brojne slavne ličnosti, želeći da im u bračni život donesu sreću, u njih "unose" neke sitne sentimentalne detalje koji će pored simbolike učiniti i da se razlikuju od drugih haljina na neki poseban način.

Venčanica princeze Eugenie slala je poruku podrške

U dobi od 12 godina, princeza Eugenija podvrgnuta je operaciji skolioze nakon koje joj je ostao dugačak ožiljak.  Pri izboru venčane haljine odlučila je da ga ne krije. Umesto toga, zamolila je dizajnere da naprave haljinu s otvorenim leđima koja će prikazati njen ožiljak.

 -  Za mene je to način komunikacije s ljudima koji prolaze kroz slične situacije sa skoliozom ili imaju ožiljak sa kojim pokušavaju da se nose, rekla je princeza.

Pipa Midlton nosila je haljinu koja je isticala njenu kožu, ali ne previše.

Profimedia
 

Haljina je napred izgledala prilično konzervativno, ali je zadnja strana bila nešto hrabrija. Izrez na leđima otkrivao je malo više od očekivanog i tako začinio inače skroman svadbeni izgled.

Eli Golding imala je svoje i inicijale svog budućeg muža izvezene na haljini

Profimedia
 

Na dan venčanja Eli je obukla ručno vezenu haljinu dugih rukava s visokim okovratnikom i dugimi velom od svilenog tila koji su na sebi imali izvezene inicijale mlade i mladoženje. Ovaj fini ručni rad dizajnerima je oduzeo čak 591 sat.

Venčana haljina princeze Dajane trebalo je da donese sreću

Princeza Dajana i princ Čarls/Profimedia
 

Po staroj tradiciji, Dajana je na dan venčanja nosila nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo. “Nešto staro” bio je komad starinske čipke kraljice Marije, “nešto novo” bila je sama haljina, “nešto pozajmljeno” bila je kruna koju je nosila na glavi, a mašna ušivena u unutrašnjost haljine imala je ulogu nečeg plavog.

Šlep venčanice kraljice Elizabete II krio je simboliku

Profimedia
 

Venčanje princeze Elizabete, buduće kraljice Elizabete II i vojvode od Edinburga, održano je odmah nakon Drugog svetskog rata. Šlep u obliku lepeze dugačak preko 4 metra izvezen cvećem simbolizovao je ponovno rođenje i rast nakon rata. Veruje se da je ovaj dizajn inspirisan Botičelijevom slikom „Primavera“.

Kraljica Viktorija bila je jedna od prvih žena koja je nosila belu venčanicu

Profimedia
 

Kraljica Viktorija je zaslužna za početak tradicije oblačenja belih haljina za venčanje. Iako nije bila prva kraljica koja se udala u belom, njen izbor je uticao na modu za mladence. Za posledicu, mnoge moderne i bogate mlade prešle su na belu boju kada su smišljale svoje svadbene haljine.

Grejs Keli je izborom venčanice postavila trend koji se nosi i danas

Profimedia
 

Izgleda da venčanica Grejs Keli ima neke čarobne moći. Haljina s pripijenim čipkastim steznikom i suknjom u obliku lale koju je buduća princeza od Monaka obukla na svoj poseban dan očarala je tolike mlade širom sveta da i dalje ostaje jedna od najpoznatijih venčanica na svetu.

Mnoge slavne mlade inspirirale su se upravo svadbenom haljinom Grejs Keli, poput Kejt Midlton i Niki Hilton.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike