Naučite decu odmalena kako da uštede novac

13.08.2022

09:11

0

Autor: M. J.

Važno je da svoju decu naučite da je novac vredan, ali ne i najvredniji, i da bi trebalo pažljivo da se ophode prema njemu

Naučite decu odmalena kako da uštede novac
thumbnail_3 - Copyright depositphotos.com

Deca čak i pre treće godine počinju da postavljaju pitanja o stvarima koje se dešavaju oko njih. Jedna od njih je i novac koji deca počinju da povezuju sa ostalim stvarima koje se nalaze u prodavnicama, na bankomatu i sličnim mestima. Deca do pete godine nemaju baš jasnu sliku o tome odakle novac dolazi, već vide da ga mama i tata samo izvade iz novčanika ili jednostavno podignu u banci kada im je potreban.

Pixabay
 

Ovih 10 lekcija možete da sprovodite već od pete godine, jer tada deca počinju da razumeju da novac ne pada sa neba.

Novac ne raste na drveću

Objasnite deci da novac nije neograničen resurs i da svakog jutra idete na posao da biste ga dobili. Kad vas dete pita zašto opet idete na posao, objasnite mu da morate, jer će tako dobiti novu igračku, a ukoliko ne odete, neće. Dete će početi da povezuje stvari i da shvata da je potrebno da nešto uradi, kako bi došao do novca.

Dajte im nešto novca da njime raspolažu i pustite ih da ga potroše kako žele

Ako detetu date neku količinu novca i kažete mu da ga potroši kako želi, a ono odmah ode i kupi najnoviju igračku i ostane bez rezerve, to je odlična lekcija, jer će shvatiti da sledeći put neće imati novca za kupovinu novog albuma sa sličicama. Kad dete uoči posledice trošenja novca počeće da razmišlja o tome koliko ima i koliko mu je ostalo i tako će naučiti da ga raspodeli.

Pixabay
 

 

 Za vredne stvari vredi čekati

Naučite dete da mora da čeka da bi dobilo ono što želi, to će ga naučiti da ceni vreme, trud i novac koji će dobiti za određeni broj dana. Dobra vežba je pravljenje pice sa svim sastojcima koje dete voli, kad dete bude shvatilo da mora da čeka da se testo razvije, a sastojci pripreme i poređaju, kao i da sve to mora da se ispeče, biće srećnije kada posle nekog vremena bude uživalo u hrani. Zatim sledeći put dajte detetu instant picu i pitajte ga koja mu se više dopala. Verujemo da će mnogo naučiti iz tog primera.

Pixabay
 

Štednja je super

Kada vaša ćerka želi novu lutku a nema dovoljno novca da je kupi, pomozite joj da ga sakupi.

Možete joj dati neke sitne zadatke da obavi i za to joj platiti, ali važno je da to razvučete bar na mesec dana. Kada zaključite da je dovoljno zaradila, odvedite je u prodavnicu i dozvolite joj da sama plati lutku na kasi. Verujemo da to nikada neće zaboraviti.

Neka napravi listu želja

Lista želja uglavnom se odnosi na igračke koje vaše dete želi da dobije. Neka napravi rang-listu igračaka, od onih koje najviše želi do igračaka koje su mu manje važne. To će ga naterati da razmisli šta je stvarno važno a šta ne.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike