Kako se letelo pre 30 godina? Najšokantnije pravilo prilikom zapošljavanja odnosilo se na težinu stjuardese

15.06.2022

16:00

0

Putnici su se doterivali za putovanje avionom, a na letovima se služila dobra hrana.

Kako se letelo pre 30 godina? Najšokantnije pravilo prilikom zapošljavanja odnosilo se na težinu stjuardese
profimedia-0512882082 - Copyright Profimedia

Američka književnica i bivša stjuardesa avio kampanje Trans World Airlines En Hud objavila je knjigu memoara pod imenom „Fly Girl“ u kome opisuje svoje avanture u osamdesetim godinama prošlog veka. Uprkos stereotipima o koketnim damama koje su u ono vreme radile kao stjuardese, odlučila se na ovu karijeru jer je to bio najbolji način da putuje i vidi svet. Još uvek je to bio glamurozan posao na koji se dolazilo u uniformama s potpisom dizajnera Ralfa Lorena.

Iskustvo tadašnjeg letenja avionom upoređuje sa boravkom u dobrom hotelu ili na kruzeru. Ništa nije bilo plastično, a ekonomska klasa je bila super, rekla je En Hud koja je kao stjuardesa radila u periodu od 1978. do 1986. godine. Nije bilo lako dobiti posao. Možda najšokantnije pravilo koje je vladalo prilikom zapošljavanja odnosilo se na težinu stjuardesa.

Profimedia
 

"Ako niste zadovoljavali njihove kriterijume, ne bi vas ni pozvali na razgovor za posao. Jednom kada bi vas zaposlili niste se smeli ugojiti", rekla je za za CNN Travel.

Neke su žene dobile otkaz jer su se ugojile, a ovog pravila avio-kompanije su se slepo držale sve do devedesetih godina prošlog veka.

Stjuardese tog vremena morale su se nositi i sa nepodnošljivim dimom duvana, jer je pušenje u avionima bilo dozvoljeno. Prvi redovi u avionu su bili nepušački, ali ceo avion je bio ispunjen dimom jer se nije moglo kontrolisati gde će ići.

Na letovima je videla svakakve bizarne stvari, od žene koja se trudila da doji svoju mačku, do muškarca koji je sedeo u košulji, kravati i belim gaćama. Skinuo je pantalone jer nije hteo da ih izgužva.

Profimedia
 

Stjuardese su podsticane da razgovaraju s putnicima, a nije bilo zabranjeno ni otići na sastanak s osobom koju ste upoznali u avionu.

“Išla sam na sastanke s putnicima i uglavnom su to bila užasna iskustva. Nikad nije bilo onako kako sam zamišljala. Međutim onda sam 1982. godine upoznala muškarca na letu iz San Franciska u Nju Jork."

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike