Najlepši božićni marketi koji će biti otvoreni i ove godine: Poznati po dobrom vinu, kulinarskim đakonijama i novogodišnjem duhu (VIDEO)

29.11.2021

15:00

0

Zbog pandemije koronavirusa, mnogi marketi neće biti održani

Najlepši božićni marketi koji će biti otvoreni i ove godine: Poznati po dobrom vinu, kulinarskim đakonijama i novogodišnjem duhu (VIDEO)
Nova godina - Copyright Pixabay

Praznici nam se bliže, a sa njima raste i novogodišnja euforija. Mahom se kupuju jelke, traže se najlepši ukrasi i pripremaju pokloni za najmilije. Kako bi čari novogodišnjih i božićnih praznika bili potpuni, mnogi gradovi svoje trgove pretvaraju u najlepše praznične bajke.

Zbog pandemije koronavirusa i epidemiološke situacije, pojedini marketi neće biti otvoreni.  Ipak, postoje i oni koji će uz pojačane mere bezbednosti i redukovan sadržaj bar na kratko ulepšati ovu tmurnu godinu za nama.

Evo i o kojima je reč.

Najveći božićni market u Evropi

Ovaj market smešten je na glavnom trgu u Beču, a prvi je održan još 1928. godine. Sa mnoštvo štandova, na kojima ima raznih vrsta pića, slatkiša i novogodišnjih drangulija, sigurno neće izostati novogodišnji duh. Baš zato, turisti mu se često i vraćaju.

Ove godine pijaca će biti zatvorena do 13. decembra zbog nacionalnog zatvaranja u Austriji, ali se očekuje njeno ponovno otvaranje od 13. do 26.decembra.

Ceo grad sija

U centru kupovine, Milanu, ne samo da su ukrašeni trgovi, već i stanice, trgovački centri i same ulice! Na najljepšem trgu punim štandova s ​​hranom, pićem i suvenirima u Milanu se tradicionalno održava praznična pijaca na kojoj možete pronaći poslastice, čokolade, suvo meso i sireve.

Sve to, uz tradicionalno kuvano vino, koje se ovde služi još od davnina. Pored prodaje ovde se održavaju različite besplatne predstave za decu i koncerti. Pijaca je otvorena do 6. januara.

Tradicija ispijanja vina

Jedna od najvećih i najlepših božićnih pijaca u Nemačkoj se nalazi u Dortmundu. Na više od 300 štandova izloženi su umetnički zanati, božićni ukrasi, neobične igračke i još mnogo toga. Čak se i kuvano vino u ovom gradu poslužuje iz posebnih šolja.

One svake godine imaju drugačiji dizajn i postale su kolekcionarski predmet. Kulinarske poslastice u ponudi uključuju slani bratvurst i vestfalsku šunku sa roštilja i slatke delicije poput pečenih badema i palačinki. Pijaca je otvorena do 30 decembra.

Bez propusnice, nećete moći

Božićni market u Bazelu, ujedno jedan od najlepših, za sada je jedina pijaca koja će tražiti kovid sertifikat za starije od 16 godina.

Božićni ukrasi blistaju na šarmantnoj arhitekturi Bazela, pretvarajući grad na Rajni u najveću božićnu pijacu u Švajcarskoj. I Barfuserplatc i Minsterplac su domaćini marketa sa rustičnim kolibama  zanatlija, kao i kulinarskim poslasticama. Pijace će biti otvorene do 23. decembra.

Jelka visoka 30 metara

Jedan od najstarijih božićnih sajmova u Nemačkoj nalazi se u Minhenu. Na ovoj prazničnoj pijaci pored sadržaja pažnju će vam privući i prelepe, drevne građevine koje okružuju gradski trg.

U njegovom centru postavlja se božićno drvo od tridesetak metara koje ukrašavaju najpoznatiji svetski dizajneri. Pijaca je poznato ne samo po kuvanom vinu i grickalicama, već i po nastupima umetnika. Otvorena je do 25. decembra.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike