Stvari zbog kojih ćete se sigurno zaljubiti u Indiju

02.11.2021

19:30

0

Zemlja koja se lako voli, a teško zaboravlja

Stvari zbog kojih ćete se sigurno zaljubiti u Indiju
profimedia-0048413548 - Copyright Profimedia

Kažu da je Indija zemlja koju je lako zavoleti i teško zaboraviti. Oni koji su je posetili makar jednom, poželeli su da joj se vrate. A sve zato što su njihovi običaji, tradicija i svakodnevni život toliko neuobičajeni da im je teško odoleti.

Ples kao stil života

Indija je zemlja kojoj se više nego bilo gde na svetu voli ples. Pored dobro poznatih bolivudskih plesova, postoji 8 vrsta klasičnih igri. Emocije prikazane u indijskim plesovima ne mogu se uporediti ni sa čim na svetu, a samo gledajući u njih, imaćete želju da zaigrate.

Profimedia
 

Zašto se bebama u Indiji stavlja olovka u oči?

Nemojte se iznenaditi ako vidite bebu sa ajlajnerom na očima. Obično se stavlja na bebin donji kapak jer se veruje da štiti dete od zla. Neki takođe veruju da je kajal od čega je napravljen kreon koristan za vid bebe, iako ne postoji nijedna naučna studija koja to dokazuje.

Gestikulacija kao sredstvo komunikacije

Osim emotivnih plesova, u Indiji su posebni i gestovi i mimike lica koje koriste. Oni pomažu lokalnim stanovnicima da izraze svoja osećanja na jedinstven način samo njima znan.

Profimedia
 

Zemlja koja se može pohvaliti najzačinjenijim čajem na svetu

Dok govorimo o masali, što zapravo znači začini, masala čaj je izuzetno popularan u Indiji. Možete ga naći u prodaji na skoro svakom ćošku. Štaviše, ovaj čaj je stekao popularnost i širom sveta. Masala čaj se kuva tako što se skuva crni čaj i doda malo mleka i gomila začina. Veruje se da jača imunitet, smanjuje upale i podiže energiju.

Thali tanjir — najveće jelo koje ste ikada videli

Thali ili u bukvalnom prevodu „tanjir“ je okrugla metalna ploča na kojoj se služi 6 različitih ukusa. Prema indijskoj ideji dobre hrane, savršen obrok je balans između različitih ukusa. Često indijski restorani poslužuju i do 20 jela na jednom tanjiru.

Profimedia
 

Indijske porodice ne koriste porcelan

Većina indijskih domova koristi čelično posuđe umesto glinene ili porcelanske grnčarije na koju su navikle druge zemlje u svetu. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovaj zanimljiv fenomen.
Neki kažu da je praktično, jer se ne lomi kao stakleno posuđe, ne puca i dugo zadržava isti izgled. Drugi kažu da se glazirana grnčarija smatra nečistom, jer je napravljena od blata. Šta god da je pravi razlog, teško da ćete naći grnčariju u indijskim domovima, piše brightside.me.

Profimedia
 

Brak sa drvetom ili životinjom

Brak sa stablom ili životinjama je nešto što Indiju čini još izuzetnijom. Kako Indijci pri donošenju važnih životnih odluka obavezno „konsultuju“ astrologiju, ako kojim slučajem horoskop otkrije da je nečiji život prati loša sreća, toj osobi se nudi šansa da se uda za drvo ili životinju. Zajednice sa drvetom ili kućnim ljubimcem posmatraju se kao prvi brak osobe kako bi se razbilo prokletstvo i izbegla patnja u drugom braku sa pravim partnerom.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike