Tokio, grad univerziteta, hotela-kapsula i profesionalnih gurača putnika (FOTO)

23.07.2021

14:00 >> 15:21

0

U gradu u kojem su danas počele Olimpijske igre živi 37 miliona stanovnika

Tokio, grad univerziteta, hotela-kapsula i profesionalnih gurača putnika (FOTO)
Copyright Pixabay/Tokio

Glavni grad Japana, u kojem su danas zvanično otvorene Olimpijske igre, svojim domom zove 37 miliona stanovnika. Daleke 1962. godine to je bio prvi grad koji je mogao da se pohvali sa 10 miliona stanovnika.

Pročitajte i ovo:

Tokio je trebalo da bude domaćin letnjih Olimpijskih igara još 1940. godine, ali su iznenada igre pripale Helsinkiju, pre nego što su bile otkazane zbog Drugog svetskog rata. Prvi put mu je čast da bude domaćin Olimpijade ukazana 1967. godine.

Tokio facinira ne samo svojim tehničkim dostignućima koja su vidljiva na svakom koraku, već i poštovanjem tradicije i neobičnim gradskim rešenjima.

U njemu postoji više od 100 univerziteta i fakulteta, što je najveća koncentracija obrazovnih institucija u jednom gradu na svetu. Jednostavno rečeno, jedna trećina studenata u Japanu studira u Tokiju.

Pixabay/Tokio

Glavnih atrakcija u Japanu je sakura, odnosno cvetanje trešanja. Milioni turista dolaze kako bi posmatrali ružičasto rascvetalo drveće. Tradicija divljenja cvetu trešnje se pojavila u carskom dvorcu, a zatim se proširila na celu zemlju. U periodu kada se približava festival posvećen cvetanju trešnje, vesti na svim televizijama i radijima u Tokiju uvek započinju s informacijom u kojoj su fazi cvetovi trešnje širom Japana.

Pixabay/Tokio

Najposećeniji su distrik Harajuku i park Jojogi, u kome se nalazi hram Meiđi Đingu. Ovaj hram je posvećen caru Meiđi i carici Šoken, koji su preminuli početkom 20. veka. To je jedno od mesta gde se posmatra cvetanje trešanja.

Pixabay/Tokio

Carska palata u glavnom gradu Japana je otvorena samo za vreme carevog rođendana i tokom Nove godine. Rezidencija je izgrađena na ruševinama starog dvorca Edo, u kojem je živela dinastija Tokugava, koja je vladala Japanom od početka 17. do sredine 19. veka. Nova carska palata je izgrađena šezdesetih godina prošlog veka i sastoji se od nekoliko zgrada, a obuhvata površinu od 1,15 kvadratnih kilometara.

Pixabay/Tokio

Kad god pomislite da je kod nas gužva u gradskom prevozu, setite se da u Japanu postoje profesionalni gurači putnika, ošije, koji su stalno zaposleni u tokijskoj železnici. Njihov posao je da uguraju što više putnika u voz tokom najvećih gužvi. A one znaju da budu veoma velike, tako da su ove naše gužve za njih “smešne”. Svakodnevno kroz stanicu Šinjuku prođe 3,64 miliona ljudi, što je čini najprometnijom želežničkom stanicoma na svetu.

Pixabay/Tokio

Najveća raskrsnica ne samo u Tokiju već i u celom svetu, Šibuje, ima pet prelaza za pešake i 10 saobraćajnih traka. Tu svakih pola sata prođe 40.000 ljudi, i to je mesto gde se dočekuje Nova godina i proslavlja Noć veštica.

Profimedia

Kada u jednom gradu živi tako veliki broj ljudi, smeštaj je najveći problem. Ali domišljati Japanci su došli na ideju da naprave hotele-kapsule. Sobe nisu veće od frižidera, ali svaka ima televizori i pristup Wi-Fi mreži.

Pročitajte i ovo:

Pixabay/Hačiko, Tokio

Kvart Šibuja je poznat po statui psa Hačika, koji je deset godina, svakog dana, čekao svog vlasnika, koji je iznenada umro. Ova priča je obavezna u školama, gde se deca odmalena uče odanosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike