U ovom gradu prodavnica mleka je proglašena za najlepšu na svetu

22.09.2022

18:31

0

Autor: 24sedam

Savršena je destinacija za nezaboravno uživanje i odmor

U ovom gradu  prodavnica mleka je proglašena za najlepšu na svetu
profimedia-0722180445 - Copyright Profimedia

Drezden je grad smešten na istoku Nemačke, u saveznoj pokrajini Saksonija. Nalazi se u dolini reke Elbe, i jedna je od najvećih urbanih regija u Nemačkoj. 

Profimedia
 

Prva naselja na području današnjeg Drezdena postojala su još u vreme neolita. Grad Drežďany na južnoj obali Elbe osnovali su polabski Sloveni, i on je ubrzo pstao najveći grad u regionu. Nemačko stanovništvo koje je naseljavalo Drezen ubrzo je počelo da proteruje Slovene, a tokom trinaestog veka grad počinje da dobija na značaju. Drezden je 1270. godine postao glavni grad Maksgrofovije Meissen, a u njemu je od 1485. boravio vojvoda Saksonije, koji je bio izborni knez Svetog Rimskog Carstva. Drezden je tokom osamnaestog veka postao prava umetnička kolonija.

Profimedia
 

Umetnici iz cele Evrope boravili su u ovom gradu. Ovde je Friedrich Schiller napisao čuvenu „ Odu radosti “. U blizini Drezdena se vodila jedna od bitaka tokom Napoleonovih osvajanja, a u gradu se nalazila baza francuske vojske. Zbog razvoja umetnosti Drezden je početkom dvadesetog veka poneo laskavi naziv „ Firenca na Labi “. tokom Drugog svetskog rata ovo je bio najbombardovaniji grad u Evropi, preko 80 posto grada je sravnjeno sa zemljom. Tokom tog perioda poginulo je preko 25 000 ljudi. nakon rata Drezden je ušao u sastav Nemačke Demokratske Republike, i bio je jedan od centara te države. Istorijski centar Drezdena se od 2004. do 2009. godine nalazio na UNESSCO – voj listi svetske baštine. Taj položaj je izgubio zbog gradnje modernog mosta preko reke Labe. Drezden je veoma popularna destinacija sa brojnim kulturno – istorijskim znamenitostima.

Turističke atrakcije:

Profimedia
 

Palata Zvinger je najpoznatija atrakcija Drezdena. Ovo je barokni kompleks izgrađen u periodu od 1710. do 1732. godine, a njegov projektant bio je Matthäus Daniel Pöppelmann. Ovde se protezao kompleks vrtova sve do reke Labe. Palata je bila deo odbrambenog zida Drezdena. Danas se u njoj nalaze brojne galerije, a jedna od najpoznatijih je Galerija starih majstora, sa 750 čuvenih dela iz perioda od petnaestog do osamnaestog veka.

Profimedia
 

Semper opera je izgrađena 1841. godine, a njen tvorac bio je arhitekta Gottfried Semper. Tokom 1945. godine opera je teško oštećena u bombardovanju, a 1985. obnovljena je u potpuno istom stanju. Ovde se izvode neka od najpoznatijih dela Getea, Šekspira, i Molijera. Opera je sjajno mesto za nezaboravno provedeno veče.

Profimedia
 

Crkva Bogorodice  je građena od 1726 – 1743. godine. Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu crkva je srušena, a njene ruševine su netaknute stajale sve do 1994. godine. Njena ponovna izgradnja završena je 2005., i postala je jedan od simbola ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Profimedia
 

Pfund Molkerei je od strane Ginisove knjige rekorda proglašena za najlepšu prodavnicu mleka u svetu. Otvorena je 1880. godine od strane braće Pfund. Ovo je jedinstvena mlekara bogato ukrašena keraamičkim pločicama iz neo – renesanse od poda do plafona. Takođe, veoma su popularni i proizvodi koji se ovde prave, poput sireva, domaćeg sladoleda, i naravno svežeg mleka.
Drezden obiluje i brojnim drugim kulturno – istorijskim znamenitostima. Nemoguće je nabrojati bogato nasleđe ovog grada. Ovo je, međutim, i grad dobre zabave. Restorani nude najukusniju nemačku tradicionalnu kuhinju, pabovi najbolja nemačka piva, a noćni klubovi provod do ranih jutarnjih sati. Drezden je savršena destinacija sa nezaboravno uživanje i odmor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike