Mističan grad Banjaluka: Ko ga jednom poseti, uvek mu se rado vraća

15.08.2022

18:31

0

Autor: M. J.

Da biste doživli pravi šarm i lepotu grada, obavezno isprobajte rafting na Vrbasu, jednoj od najboljih evropskih reka za rafting

Mističan grad Banjaluka: Ko ga jednom poseti, uvek mu se rado vraća
profimedia-0522672914 - Copyright yutube /printskrin/Robert Dacešin

Postoji mnoštvo razloga koji vas mogu privući da posetite ovaj mističan grad. Banjaluka je poseban grad, i stoga, kako biste mogli da kažete da ste bili ovde, moraćete da ovo mesto posetite više puta i steknete potpun utisak o njegovim posebnostima.

 

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Banjaluka nudi svojim posetiocima veliki broj aktivnosti, kako tokom leta, tako i tokom zime. U zavisnosti od perioda tokom koga boravite u ovom gradu, mi vam preporučujemo sledeće aktivnosti:

Rečne aktivnosti u Banjaluci - Na oko 20 km od centra grada, nalazi se Krupa na Vrbasu, istinski mali raj za sve ljubitelje prirode. Ova zelena oaza je jedna od omiljenih odredišta za piknike meštana i mesto u kojem uz zvuke vode i miris divlje prirode, možeš zaboraviti na sve svoje probleme i brige. Uz sve ovo, da bi doživli pravi šarm i lepotu Banje Luke, obavezno isprobajte rafting na Vrbasu, jednoj od najboljih evropskih reka za rafting.

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Uživanje u toplim izvorima u Banjaluci - Plaža Vrućica, mesto na kojem se topla voda izvora meša sa hladnim Vrbasom. Ovi izvori topli su tokom čitave godine i veoma popularni među Banjalučanima. Ovde se nalazi više banja, među kojima je i banja Direklija, koja je dobila ime po dva kamena direka, koji datiraju iz rimskog doba.

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Poseta muzeju ili pozorištu - Danas je Banski dvor mesto kulture u gradu, mesto na kojem možete da pogledate dobar koncert i posetite kvalitetnu izložbu. Tu je i Narodno pozorište koje je 2012. proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ono po čemu je Narodno pozorište značajano za ovaj grad jeste inspirativni duh kulture i umetnosti koji donosi svojim sugrađanima sa svakom novom predstavom i postavom glumaca.


Kada pomislite na turizam u Bosni i Hercegovini, uglavnom se setite Sarajeva, Trebinja, Mostara i sličnih gradova, a malo ko pomisli baš na Banjaluku. Ipak, ovaj prelepi grad ima dosta toga što može da ponudi i poseta njemu bi bila prava odluka. Sada ćemo istaći neke detalje i posebne atrakcije u kojima možete uživati isključivo u Banjaluci:

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija - Iako je njen graditelj nepoznat, ova džamija, čiji je finansijer bio Ferhat-paša Sokolović, se smatra jednim od najvrednijih dostignuća islamske arhitekture 16. veka. U dvorištu džamije se nalaze i prateći objekti uključujući tri turbeta (Ferhat-paše, njegove unuke Safikade i njegovih bajraktara), šadrvan, kamenu ogradu sa česmom i staro mezarje. Ferhadija je, skupa sa preostalih 14 banjalučkih džamija, srušena tokom poslednjeg rata u Bosni


Safikadina spomen ploča - Ulicom Patrijarha Makarija Sokolovića, na jednoj od trošnih fasada, ugledaćete skoro neprimetno postavljenu spomen ploču posvećenu Safikadi. Za legendu, koja bi u nekoj drugoj državi bila okosnica gradskog turizma, malo ko van Banjaluke zna. Safikada ili Safikaduna je unuka Ferhat-paše koja je bila nesretno zaljubljena u vojnika koji je služio u obližnjoj tvrđavi Kastel.

 

Kada je vojnik izgubio život na evropskom bojištu, Safikada je stala pred top koji je svakog dana salvom označavao podne i na taj način skončala život.Neki smatraju da se njen grob nalazio na mestu današnje spomen ploče, koja danas služi kao paganski oltar ispod kojeg zaljubljeni često pale sveće.

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Tvrđava Kastel - Predstavlja najstariji istorijski spomenik u ovom gradu. Sagrađena je na levoj obali Vrbasa, između današnjeg Gradskog mosta i ušća reke Crkvene. U prošlosti Kastel je bio jako vojničko utvrđenje i štitio je kotlinu Vrbasa od neprijateljskih naleta, pre svega sa severa.

Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice. U njenoj unutrašnjosti, pored letnje pozornice, igrališta za decu i nacionalnog restorana danas se nalaze prostorije Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske koji radi od 1976. godine.

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Gospodska ulica - Predstavlja kratku, ali lepo sređenu pešačku zonu Banje Luke. Duž skoro cele ulice je postavljena dekoracija u vidu šarenih kišobrana, što je jeftin, ali efikasan način da se ulepša grad. Ovakva dekoracija neodoljivo podseća na Amsterdam i ostale zapadno evropske gradove.


Saborni hram Hrista Spasitelja - Sagrađena je na mestu nekadašnje Crkve Svete Trojice, verovatno najljepše pravoslavne crkve koja je postojala u Bosni, pogođene prilikom bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Kasnije je naređeno da se crkva sruši do temelja, a na njeno mjesto je postavljen spomenik palim borcima. Dozvola za obnovu hrama je izdata tek početkom 90-ih godina, a novoizgrađeni hram je dobio sadašnje ime, jer je u međuvremenu Crkva Svete Trojice izgrađena na drugoj lokaciji.


Palata banske uprave i Banski dvor - Na suprotnim stranama Hrama Hrista Spasitelja smestili su se Palata banske uprave i Banski dvor. Obe zgrade su izgrađene 1932. godine, o čemu svedoči i arhitektonska sličnost. U Palati banske uprave je smeštena gradska uprava, dok se Banski dvor koristi za koncerte, izložbe i druga kulturna dešavanja.

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Ulica Kralja Petra I Karađorđevića, u kojoj se nalazi katedrala Sv. Bonaventure, jedna od četiri katedrale u BiH. Ulica predstavlja širok bulevar sa drvoredima i zanimljivom starom arhitekturom.

Ulica se završava ogromnim kompleksom vladinih zgrada, odakle se na jednu stranu nastavljaju stambena naselja, dok su na drugoj strani neizgrađene livade, što nisam očekivao, ali barem postoji prostor za plansko širenje grada.


Šehitluke, danas poznatije kao Banj brdo -  U pitanju je izletište i rekreativna zona, gde građani Banjaluke upražnjavaju sportske aktivnosti i zajednička druženja. Na vrhu brda se nalazi memorijalni spomenik posvećen palim Krajišnicima u NOB-u. Spomenik je izgrađen od belog bračkog kamena, visine 13 m i dužine 24 m, a krasi ga reljef koji prikazuje borbu i stradanje Krajišni ka u Drugom svetskom ratu.

yutube /printskrin/Robert Dacešin
 

Vladičanski dvor - Verovatno jedna od najlepših gradskih građevina. Nalazi se pored pravoslavne Crkve Svete Trojice. Skladna arhitektura i uređeno dvorište su dovoljan razlog da posetite ovo zdanje. Ovaj prelepi grad se nalazi se na severu Bosne i Hercegovine i smeštena je na obalama Vrbasa. Udaljenost Banjaluke od Beograda 332 kilometara, od Novog Sada 315 kilometara, a od Niša 565 kilometara.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike