Ovaj grad je najveći centar Srba u Rumuniji

28.06.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Udaljen je samo dva sata od Beograda

Ovaj grad je najveći centar Srba u Rumuniji
profimedia-0334885407 - Copyright Profimedia

Temišvar, šarmantni grad koji se naziva i “malim Bečom”, smešten je u rumunskom delu Banata i nalazi se među pet najvećih gradova u Rumuniji. Temišvar je od Beograda udaljen oko 160 km, što je oko 2 sata vožnje

Profimedia
 

Ime je dobio po reci Tamiš, ali ćete videti da ova reka vise ne protiče gradom, već ćete uživati na šetalištu pored jedne druge reke – Begej. 1718. godine je u gradu otvorena prva pivara, a posle toga je aktivirana i duvanska industrija.

Temišvar nije mnogo stradao u II svetskom ratu, ali jeste u narednim decenijama. Istorijski, grad je značajan jer je u njemu počeo ustanak protiv vlasti Nikolaja Čaušeskog, čime je i počela čuvena Rumunska revolucija 1989. godine.

Profimedia
 

Neka od najzanimljivijih mesta u gradu koja treba videti kad se dođe na izlet u Temišvar jesu barokne zgrade, koje su raštrkane po čitavom gradu, ali ih najviše ima oko glavnog trga, Trga pobede, koji se pruža od Trga opere do bulevara Loga.

 

U centru grada nalazi se pitoreskan Trg unije, koji datira još iz vremena Habzburške monarhije, i ovo ime nosi jer se odatle pruža sjajan pogled na rimokatoličku crkvu i srpsku sabornu crkvu, koje su okrenute jedna ka drugoj.Ovo je mesto koje bi obavezno trebalo obići.

Tokom 18. veka ovaj deo grada se smatrao trgovačkim centrom, a na njemu su održavane brojne vojne parade i religijske ceremonije. Ovaj trg oivičavaju istorijske zgrade, obojene uglavnom u pastelne boje.Sjajno mesto za slikanje kojim ćete ovekovečiti vaš izlet u Temišvar.

Profimedia
 

Na severnom delu trga nalazi se škola Nikolas Lenau. Ova škola se smatra istorijskim zdanjem, jer je sagrađena 1761. godine i tada je bila prvo pozorište u Temišvaru. Danas se u ovoj školi održava nastava na nemačkom jeziku, a nju je pohađala i dobitnica Nobelove nagrade za književnost, Herta Miler.

Profimedia
 

Park Ruža

Kako ovo nije veliki grad i jednodnevni izlet biće dovoljan da obiđete mnoge znamenitosti.Na spoljnom obodu Starog grada, u blizini Saborne crkve, nalazi se Park ruža. Legenda kaže da je park smislila i sagradila neka anonimna bogata žena, koja je živela u Temišvaru tokom 19. veka. Navodno, ona je sama uvozila ruže iz inostranstva i sadila ih u ovom parku, a danas je park pun predivnog cveća.

U njemu se nalazi više od 600 različitih vrsta cveća i mnoštvo uređenih staza kroz ceo park. Žitelji Temišvara obožavaju ovaj park i ako dodjete na izlet tokom vikenda videćete da je pun ljudi, a mladenci obožavaju da se slikaju u ovom parku.Svakako i vi možete ovekovečiti vaše putovanje u Temišvar lepim fotografijama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike