Sedam veličanstvenih jezera svojom lepotom mame posetioce, a od Beograda su udaljena samo sat vremena

24.06.2022

18:30

0

Autor: M. J.

Nazivaju ih i bisernom ogrlicom Banata

Sedam veličanstvenih jezera svojom lepotom mame posetioce, a od Beograda su udaljena samo sat vremena
Bela Crkva - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Svako od jezera poseduje neku svoju specifičnu čar, a dok ih neko posećuje zbog skrivenih i mirnih plaža, neko radi provoda i dobre zabave, pecaroši zbog riba od " dva metra", surferi i jedriličari radi vetra za kojim večito čeznu, a deca ko deca, mole da ih mame i tate ostave samo još " 5 minuta" u vodi.

Profimedia
 

Zbog 7 jezera Belu Crkvu zovu grad jezera. Godine 1904. počelo je iskopavanje i eksploatacije šljunka na području Bele Crkve. Vađenjem šljunka za industrijsku potrebu nastala su veštačka jezera koja danas predstavljaju jednu od glavnih atrakcija opštine.

24sedam/Goran Sivački
 

Posmatrana u celini, Belocrkvanska jezera odlikuju se stabilnim obalskim linijama i neznatnim kolebanjem nivoa vodenog ogledala. Svojim morfometrijskim i termičkim osobinama pogoduju razvoju rekreativnog, izletničkog, manifestacionog i sportskog turizma, a zbog bogastva ribljeg fonda i ornitofaune imaju veliki potencijal za razvoj ribolovnog i “bird watching” (posmatranje ptica) turizma.

24sedam/Goran Sivački
 

Sve to kod posetilaca stvara osećaj posebnosti, raznolikosti i atraktivnosti pejzaža.

Belocrkvanska jezera, zbog njihovih karakteristika, često nazivaju Bisernom ogrlicom Banata. Jezera se naslanjaju na urbano područje Bele Crkve i svojim potencijalom na komplementaran način upotpunjuju turističku ponudu SRP Deliblatska peščara.

Najpopularnija od ovih jezera su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala jezera nisu urbanizovana i predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše, koji su u najvećem broju i posetioci ovih jezera.

24sedam/Goran Sivački
 

Gradsko jezero se prostire duž leve strane puta za Kovin, uz zapadni obod Bele Crkve. Na severnoj strani je izgrađena betonska obala sa blagim prelazom ka većoj dubini iznad koje se nalazi restoran „Jezero”. U produžetku od oko 300 metara nalaze se bungalovi sa 66 ležajeva. Prosečna dubina jezera je 3 metra, a u toku maksimalnog vodostaja ne prelazi 6,5 metara.

Na jugoistočnom delu jezera nalazi se šljunkovita plaža dužine oko 80 metara koji posetioci rado koriste zbog blizine plivačkog, ronilačkog, vaterpolo kluba i skakaonice. Neposredno iza istočne obale nalazi se auto-kamp sa 250 jedinica, kao i apartmansko naselje (vile i apartmani registrovani od dve do četiri zvezdice). U proteklih deset godina je najviše uloženo na unapređenju turističkih sadržaja na obali tog jezera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike